o lidech vynikajících ve svých profesích

Martina Dvořáková – výživová poradkyně KetoDiet, specialistka na redukční diety


Martina Dvořáková magazín Best of
23.10.2018 21:00 | Michaela Lejsková

Zdravé stravování ovlivňuje celý lidský život. Své o tom ví Martina Dvořáková, rodačka z Pardubic, kde sídlí také společnost KetoDiet, jejíž přední osobností je již řadu let. Původně letuška ČSA, kterou rodinný život nasměroval tam, kde se dokonale našla, tedy ke zdravému životnímu stylu. Nyní působí jako hlavní výživová poradkyně, dále také jako osobní koučka, která má schopnost nasměrovat lidi ideálním směrem v souladu s jejich tělem a dalšími okolnostmi. Důkazem toho jsou dlouhodobé výsledky!

Martina Dvořáková magazín Best of

foto: Robert Vano

Kudy vedla cesta k vašemu oboru?

Já se o zdravé jídlo a výživu zajímám vlastně už od mala. Velký podíl na tom má hlavně moje maminka, která nám doma vařila výborná a navíc zdravá jídla. A protože sama moc nejedla maso, byla to hodně jídla zeleninová. Jsem vlastně takový zářný příklad, který potvrzuje, že se správné stravovací návyky tvoří v dětství a vy na nich můžete krásně stavět, rozvíjet je a hlavně je předat i svým dětem.

Co si všechno si pod pojmem nutriční poradenství můžeme představit?

Spoustu věcí. (smích) Protože nutriční poradenství má velmi široké pole působnosti. Výživou můžeme významně ovlivnit náš současný zdravotní stav, ale i to, jak budeme stárnout. A díky správné výživě můžeme předejít i mnoha onemocněním. Výživa má také vliv na naši psychiku, na množství energie apod. Jak jsem již zmínila na začátku, stravovací návyky si vytváříme v dětství. A to, zda budeme mít v dospělém věku sklony k nějakým civilizačním onemocněním, ovlivní již strava budoucí maminky. Jak ke svému stravování přistoupíme my sami, je velmi zodpovědné rozhodnutí. Ne každý z nás se v této oblasti orientuje.

KetoDiet magazín Best of

Jak se tedy co nejlépe zorientovat?

V dnešní době je na trhu tolik různých zdravých či rádoby zdravých jídel a internet plný zaručených návodů, že bývá opravdu těžké vybrat si tu svou cestu. Stejně tak existují různě kvalitní výživoví poradci a člověk musí občas podstoupit cestu pokusů a omylů, než najde toho pravého. Každopádně je to stejné, jako když si vybíráte například lékaře nebo kadeřníka. Dejte na váš pocit a hledejte, dokud nenajdete. Nutriční poradenství totiž není jen o návodu na stravování. Váš nutriční poradce by ve vás měl vzbudit především důvěru. Měl by být empatický, mít upřímný zájem vám správně poradit. Mluvit s vámi o vašich pocitech, protože jídlo je spojeno se spoustou emocí. Negativních i pozitivních. Součástí poradenství je i správné vyhodnocení zdravotního stavu a přizpůsobení nového režimu i možnostem každého člověka.

Martina Dvořáková magazín Best of

foto: Robert Vano

Kdo je vaší cílovou skupinou?

Vzhledem k tomu, že Česká republika patří na světě na přední místa, co se obezity i nadváhy týká, je cílová skupina mých klientů poměrně široká. Podle WHO je ČR dokonce celosvětově na 4. místě. Obéznější jsou už jen obyvatelé USA, Austrálie a Nového Zélandu. V Evropě trápí obezita dokonce jedno ze tří 11letých dětí. A dokonce až 80 % dětí nesportuje. Obávám se, že tento obor čeká opravdu náročná budoucnost a spousta práce.

Jak probíhá obvyklá konzultace?

Úvodní konzultace s klientem je o vzájemném poznání se. Jde o to zjistit, zda bude výživový poradce pro svého klienta dostatečně kvalifikovaný, ale také důvěryhodný. Zda se klient v jeho přítomnosti bude cítit příjemně. Konzultace s výživovým poradcem je věc velmi osobní, proto je osobní sympatie rozhodně na místě, stejně jako zájem a pozitivní přístup. Na konzultaci s klientem řeším především zdravotní stav a psychiku. Psychika velmi ovlivňuje jak zdravotní stav, tak i stravovací návyky. Snažím se zjistit příčinu obezity. Zajímám se o klientův denní rytmus, protože se snažím nový režim na klientův životní styl napasovat. Provádím také kompletní analýzu těla – abychom mohli sledovat pokroky. Jak vidíte, jsou to témata často velmi intimní a mnoho žen mi říká, že takto otevřeně se s nikým nebaví, ani s partnerem nebo nejlepší kamarádkou. Důvody mohou být různé, od studu až po pocity osobního selhání.

KetoDiet magazín Best of

Co všechno vyžaduje práce s klientem?

Práce s klientem je o navázání dlouhodobého vztahu. Jsem přesvědčena, že to neplatí jen v mém oboru, ale i v kterémkoliv jiném. Jde především o to navázat vztah a pečovat o něj. Nejde o to pomoct klientovi zhubnout, ale naučit ho se ve výživě orientovat. Jen tak je možná dlouhodobá změna stravovacích návyků. Věřím, že spokojený klient je nejlepší reklama.

Proč by se měli lidé obecně v oblasti výživy vzdělávat? A kde vnímáte ještě velké rezervy?

Péče o naše tělo by měla být v našich životech na prvním místě. Nemám na mysli jen krásný zevnějšek, jak to může mnoho lidí vnímat. Nemluvím o pravidelné návštěvě kadeřníka nebo kosmetičky. Myslím tím především mít tělo krásné zevnitř. Protože udržovaný organismus je krásný i navenek. Pokud se budu o sebe správně starat, budu mít život mnohem kvalitnější, budu spokojenější, šťastnější. Což se projeví i na mém okolí.

Na co má vliv právě to, co jíme?

Výživa ovlivňuje kvalitu našeho života v mnoha směrech. Jedná se především o množství energie, kterou potřebujeme v průběhu dne využívat. Pokud se budu správně stravovat, dodávat tělu potřebné živiny, nebudu unavená. To znamená, že si život lépe užiju, budu mít energii a chuť být aktivní nejen v práci, ale i mimo zaměstnání. Stále mě překvapuje, kolik lidí opravdu jen „přežívá“, protože jsou každý den unavení. Je potřeba si uvědomit, že nadváha představuje pro tělo obrovskou zátěž. V práci to ještě nějak vydrží, protože musí, ale jinak nemají žádný osobní život. Nesportují, protože nemají energii. Neumí se radovat z každodenních maličkostí, užívat si života. Správná strava bohatá na potřebné živiny se na našem těle projeví i navenek. Na kvalitě našich vlasů, nehtů, pleti. A to vše má samozřejmě vliv i na naši psychiku. Myslím si, že lidé důležitost výživy stále ještě hodně podceňují. A to nemluvím o prevenci civilizačních onemocnění. Typickým příkladem je například diabetes neboli cukrovka, která představuje vážný celosvětový problém.

Martina Dvořáková magazín Best of

foto: Robert Vano

Můžete nás provést základními nutričními hodnotami? Jak se určují a jak se v nich obstojně orientovat?

Ve zdravém jídelníčku by měly být zastoupeny všechny živiny ve správném poměru. Sacharidy, bílkoviny i tuky mají v naší stravě nenahraditelnou funkci. Dříve se uvádělo, že by v jídelníčku mělo být až 60 % sacharidů. Dnes už tak velkorysí nejsme. A důvod je úplně jednoduchý. Naší populaci totiž obvykle chybí fyzická aktivita, která byla dříve zcela běžná. A tak si tělo nadbytek sacharidů ukládá v podobě tukových zásob na horší časy. Ty ale většinou nenastanou, a tak lidé tloustnou. Sacharidy, a to hlavně ty komplexní, poskytují našemu tělu primární zdroj energie, který využívá především náš mozek. Ideální je proto konzumovat je především ráno a dopoledne. Mezi komplexní sacharidy patří celozrnné mouky, ideální je kupovat pečivo z mouky špaldové, žitné či grahamové. Rýže, brambory nebo například luštěniny jsou také ideálním zdrojem sacharidů, ale též vlákniny, vitamínů a minerálů. Jednoduché sacharidy neboli cukry by měly být v našem jídelníčku zastoupeny v minimálním množství a ideálně z přírodních zdrojů.

KetoDiet magazín Best of

Kterou složku považujete za základ?

Bílkoviny. Jsou stavebním kamenem pro naši svalovou hmotu. Naše tělo si neumí mnoho aminokyselin samo vytvořit, a proto je důležité je dodávat ve stravě. Mnoho lidí se zbytečně obává, že když budou konzumovat větší množství bílkovin, narostou jim obrovské svaly, jako mají kulturisti. Opak je ale pravdou. Bílkoviny obecně v jídelníčku běžných lidí spíš chybí. A to především ženám. Naše tělo potřebuje denně přijmout okolo 1–1,3 g bílkovin na 1 kg ideální tělesné hmotnosti. Například žena, která váží 70 kg, by měla mít v jídelníčku 70–91 g bílkovin. To ale neznamená, že když poobědvá 100g plátek masa, má splněno. 100 gramů masa obsahuje obvykle kolem 20 g bílkovin. Takže ještě zbývá 50 g. Jogurt má např. 3–5 g, plátkový sýr, který si dá k svačině s chlebem, může mít dalších 5 g. Když to sečtu, v lepším případě se dostanu na polovinu doporučované denní dávky. To znamená, že tělo je dlouhodobě podvyživené. Tím se dostáváme zpátky k únavě. Aktivní svalová hmota, ve které dochází ke spalování tuků, nemá dlouhodobě dostatek živin. Celý metabolismus se zpomaluje a dochází k přibývání na váze. Ženy po 40. roku věku mají dokonce zvýšené nároky na příjem bílkovin. Znamená to, že by měly konzumovat 1,2 – 1,6g na 1 kg ideální tělesné hmotnosti. Proto vůbec není od věci dopomoci si nějakou vhodnou proteinovou tyčinkou či proteinovým nápojem.

KetoDiet magazín Best of

Další neméně důležitou složkou naší stravy jsou tuky…

Tuky by měly tvořit minimálně 30 % z celkového denního příjmu. Dříve se uvádělo, že třetina tuku by měla být živočišného původu a dvě třetiny rostlinného. Dneska už více hledíme na to, zda přijímané tuky obsahují nasycené či nenasycené mastné kyseliny bez ohledu na zdroj původu. Není důležité, odkud jsme tuk získali, ale jaké je jeho složení a jak působí v našem organismu. Klíčovým kritériem je tedy obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin. Obecně platí, že nejbohatším zdrojem tuků jsou ořechy, semena, maso či mléčné výrobky. Množství nasycených mastných kyselin by neměl překročit 10 % celkového příjmu a množství nenasycených 20 %. Poměr Omega 3 : Omega 6 se uvádí od 1 : 5 po 1 : 1. S tím, že Omega 3 tuky je výhodnější využívat z živočišných zdrojů. Tuky jsou neprávem zařazovány k obávaným složkám potravy a mnoho lidí stále dává přednost nízkotučným potravinám. To je ale již dávno překonaný mýtus. Tuk má v našem jídelníčku nezastupitelnou funkci. Je důležitý především pro správnou tvorbu pohlavních hormonů a hormonů nadledvin, tvoří stavební součást buněčných membrán a je také rozpouštědlem pro vitamíny A, D, E a K.

S vytvořením náhražek to není tak jednoduché, jak uvádějí některé marketingové poutače, nebo se pletu?

Jak vidíte, každá jednotlivá složka potravy má svou důležitost a jen těžko se nahradí jinou. I když v současné době najdete mnoho nejrůznějších výživových trendů, které říkají něco jiného. Neříkám, že jsou tyto směry nesprávné, každý má své výhody. Ale důležité je sledovat příjem živin a ty, které chybí, nahradit z jiných zdrojů. Pokud například nejím maso, musím si hlídat zdroje bílkovin o to pečlivěji. Strava je tedy i otázkou zdravého rozumu a každý by se měl řídit především vlastním instinktem. Co vyhovuje jednomu, druhému nemusí.

Martina Dvořáková magazín Best of

foto: Robert Vano

Vnímáte některé diety jako otázku trendu?

Ano, některé diety jsou opravdu trendové a lidé jim snadno podléhají s vidinou rychlého a snadného zhubnutí. Vzpomínáte například na „tukožroutskou“ polévku? Vařily jsme ji snad všechny a těšily se, že za týden budeme o 10 kg lehčí. (úsměv) Lidé se snadno nechají zlákat. Věří totiž na zázraky a chtějí výsledek rychle a bez práce.

KetoDiet magazín Best of

Proč může být ta správná volba právě KetoDiet?

Začala jsem spolupracovat s KetoDiet v době, kdy už jsem měla mnohaletou praxi ve výživě. Učila jsem své klienty správnému stravování, vybírat si a nakupovat potraviny, připravovat si jídla. Často jsem ale od svých klientek slýchávala, že vzhledem k jejich náročnému životnímu stylu, pracovnímu nasazení, péči o děti a domácnost a každodenním povinnostem nemají možnost připravit si jídlo dopředu na celý den. Nebo když už si krabičky s sebou do práce vezmou, kvůli pracovním povinnostem nemohou vždy pravidelně jíst. Výsledky hubnutí jsou pak pomalé a ženy, tedy především ženy, snadno ztrácí motivaci. Systém stravování KetoDiet je úžasný pro svou jednoduchost. Příprava jídel nezabere víc než dvě minuty. A pokud v práci nemůžete jíst, pít určitě můžete. Nikdo nepozná, že právě popíjíte například oběd. Dodržíte pravidelnost, dodáte tělu potřebné živiny a hubnete. Princip ketózy, na kterém je dietní plán KetoDiet postaven, je o dočasném výrazném snížení sacharidů. Ketóza je přirozený stav, kdy naše tělo začne využívat své vlastní tukové zásoby jako hlavní zdroj energie

KetoDiet magazín Best of

.

KetoDiet není jen hubnutí. Co můžeme ještě očekávat?

Současně doplňujeme další makroživiny – bílkoviny a tuky. Takže kromě toho, že hubnete, ještě máte dost energie, cítíte se velmi pozitivně a netrápí vás hlad. Sama jsem pracovně velmi vytížená, takže jsem z tohoto systému doslova nadšená. Není to totiž jen dieta, jídla KetoDiet můžete využít i jako doplněk svého jídelníčku, když zrovna nemáte po ruce běžné jídlo. Hodně cestuji, a tak proteinová tyčinka nebo smoothie v mé kabelce nesmí chybět a já nezůstanu na cestách o hladu. Vlastně to tak „zkouším“ sama na sobě. (úsměv) Portfolio proteinových produktů KetoDiet je velmi pestré, takže si vybere opravdu každý. V našem sortimentu najdete např. polévky, snídaňové kaše, palačinky či slané omelety, dnes ale už i proteinový chléb či těstoviny a velmi oblíbená jsou i smoothie.

Martina Dvořáková magazín Best of

foto: Robert Vano

Jak konkrétně může Keto Diet změnit lidem život?

KetoDiet může být velmi účinným odrazovým můstkem ke změně. Pomůže rychle zredukovat nadbytečné kilogramy. Proto je tolik oblíbená. Výsledky jsou viditelné již po jednom až dvou týdnech, což mnoho lidí velmi motivuje. Ti, kdo projdou naším dietním plánem, ale nemají ještě vyhráno, protože tím „zhubnutím“ nová cesta teprve začíná. Funguje to asi takhle: Na začátku zhubnete, je to příjemné, motivační. V průběhu se naučíte jíst pravidelně a přemýšlet nad tím, co jíte. Celý program je postavený tak, že zpočátku konzumujete pět, na bílkoviny bohatých jídel, se sníženým množstvím sacharidů. Jídla doplňujete o zeleninu a vhodné tuky. Takže i ti, kteří zeleninu ve svém jídelníčku nikdy neměli, se ji obvykle jíst naučí. Postupně pak proteinová jídla nahrazujete jídlem běžným tak, abyste na konci jedli zdravě, vyváženě a pravidelně. A obávaný „jojo efekt“ nemusí po ukončení dietního plánu nastat, pokud své stravovací návyky přehodnotíte a k těm původním se již nikdy nevrátíte.

KetoDiet magazín Best of

Jaká je historie firmy?

Naše společnost KetoDiet CZ vznikla v roce 2011. Vzniku naší společnosti předcházela snaha dvou mladíků o snížení jejich nadváhy. Tak se (skoro)lékař a obchodní manažer, spolužáci z gymnázia, dali dohromady. Proteinový prášek míchali doma ve vaně a testovali na svých kamarádech a známých. Všichni byli z výsledků hubnutí nadšení. Nyní, o téměř osm let později, má naše společnost 30 zaměstnanců, patříme ke špičce na poli proteinových diet a našich služeb využily a využívají desítky tisíc spokojených zákazníků.

KetoDiet magazín Best of

Co patří k úskalím práce ve vašem oboru?

Výživa je obor, který jde neustále kupředu a díky novým poznatkům a studiím se mění i pohled na různé směry stravování. Krásným příkladem je výživová pyramida. Ta zaznamenala za poslední roky přímo obrovské změny. Ministerstvo zdravotnictví stále využívá výživová doporučení, která jsou zastaralá, a nabádá ke konzumaci šesti porcí sacharidových jídel denně, včetně pečiva, koláčů apod. Přitom výživoví odborníci už dávno využívají pyramidu založenou na středomořské stravě, kde základ tvoří zelenina, maso, ryby, kvalitní oleje atd. Stejně tak jako se mění životní styl, mění se i nároky na stravu. Dříve měli lidé daleko více pohybu, proto si mohli dovolit i vyšší denní příjem. V našem oboru je důležité nezaspat. Stále sledovat nové trendy, studie, výzkumy. Je potřeba se neustále vzdělávat a být otevřený novým informacím a diskuzím.

Děkuji za rozhovor.

 

Text: Michaela Lejsková

Foto: Robert Vano

Korektura textu: Vladana Hallová

Vytvořeno ve spolupráci:

KetoDiet www.ketodiet.cz

Direct People www.directpeople.cz

Produkce: Michaela Lejsková

Publisher: Profesní magazín Best of www.ibestof.cz

KetoDiet magazín Best of
KetoDiet magazín Best of
KetoDiet magazín Best of
KetoDiet magazín Best of
KetoDiet magazín Best of
KetoDiet magazín Best of
KetoDiet magazín Best of
Martina Dvořáková magazín Best of
Martina Dvořáková magazín Best of
Martina Dvořáková magazín Best of
Martina Dvořáková magazín Best of
Martina Dvořáková magazín Best of

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D. – neurolog
Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D. – neurolog

14.04.2018 | Profesor Mareš působí jako lékař, zástupce přednosty Neurologické kliniky Fakultní nemocnice ...


MUDr. Dušan Záruba - primář Ústavu estetické medicíny v Praze
MUDr. Dušan Záruba - primář Ústavu estetické medicíny v Praze

31.01.2018 | Plastické operace jsou globálním masovým fenoménem. Lidé se za ně přestávají stydět, celebrity ...


plk. Ing. Antonín Vodák – ředitel Vojenské nemocnice Brno
plk. Ing. Antonín Vodák – ředitel Vojenské nemocnice Brno

03.09.2017 | Voják z povolání, který se vypracoval až na pozici ředitele Vojenské nemocnice Brno, tedy jedné ...


MUDr. Daniel Hovorka – gastroenterolog
MUDr. Daniel Hovorka – gastroenterolog

16.08.2017 | Studium lékařství dokončil na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze v r. 2002, od r. ...


Petr Hejl, DiS. – zdravotnický záchranář
Petr Hejl, DiS. – zdravotnický záchranář

01.06.2017 | Mohl z něj být IT specialista, ale nakonec zvítězila práce, která si zaslouží obdiv. Petr Hejl ...






120x600-1-1534769835.png
120x600-1-1534769558.png