Miroslava Knapková – veslařka, skifařka


Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
06.11.2013 17:38 | Darina Blatská

Na počátku tu stála žena z veslařské rodiny, která tehdy neměla velké kariérní ambice. Avšak vytrvalost, síla a disciplína přinesly své ovoce a Mirka Knapková se stala několikanásobnou mistryní světa a nejlepší českou veslařkou-skifařkou. Své zasloužené medaile si pro štěstí u sebe nechává celých 24 hodin po vítězství. Vyhrála téměř vše, co se dá, ale přesto sní své sny a bojuje stále dál.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

Před veslováním jste se věnovala běhu na lyžích a také lehké atletice. Co vás vedlo ke změně sportu?

Neměnila jsem sport. Skončila jsem s atletikou a teprve po nějaké době jsem začala s veslováním. Bylo to proto, že jsem od malička dělala sport a pohyb mi po nějaké době začal chybět. V tu dobu jsem chtěla zkusit nějaký sport, který jsem ještě nedělala, a naučit se něco nového. A jelikož oba rodiče veslovali a já jsem vyrůstala u vody, asi mě to táhlo zpět.

 

Od kolika let jste se začala aktivně věnovat veslování?

Veslovat jsem začala až v 19 letech. Začátky byly velmi obtížné, protože jsem byla v klubu jediná, kdo se v mém věku učil veslovat, a všichni předpokládali, že už všechno znám a umím. Tehdy jsem neměla ambice závodit na mezinárodní úrovni. Jen jsem se chtěla naučit veslovat, jak nejlíp to půjde.

 

Přinesly vám zkušenosti atletky nějaké výhody pro veslování?

Díky tomu, že jsem se věnovala běhům na střední a dlouhé tratě, jsem měla výborný základ pro vytrvalostní sport. Navíc jsem od malička byla zvyklá pravidelně trénovat a dodržovat určitou disciplínu, která je při dlouhodobé přípravě potřeba. Vždycky jsem se těšila na závody a díky tomu, že jsem během své atletické kariéry odběhala mnoho závodů, jsem nasbírala i potřebné závodní zkušenosti, které jsou velmi důležité, zvláště když pak závodíte na top úrovni.

 

Vzhledem k tomu, že pocházíte z veslařské rodiny, daly se tyto vaše kroky předvídat?

Moje předpoklady pro tento sport se ukázaly až po tom, co jsem začala veslovat. Je pravda, že si nevzpomínám, že bych někdy slyšela, že mám předpoklady pro tento sport a že bych ho měla zkusit, protože bych v něm mohla být dobrá.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

Co vás na tomto sportu tak fascinuje?

To, že se při něm musí skloubit síla a elegance dohromady. Musíte mít sílu a být ve fyzické kondici a zároveň musíte mít cit pro vodu. Musí tam být síla, ale zároveň taková lehkost. Nejlepší pocit mám, když cítím, jak loď krásně jede, když chytnu správný rytmus a loď jede jakoby sama. Navíc se mi líbí, že trénujeme většinou v krásném prostředí u vody.

 

Proč jste si vybrala zrovna skif pro jednotlivce a ne pro více veslařů?

Na výběr jsem zas tak neměla. Když jsem začínala, tak se mnou nikdo jezdit nechtěl, protože jsem to neuměla, a pak když jsem se to naučila, jsem byla tak rychlá, že jsem nenašla partnerky odpovídající úrovně, se kterými bych chtěla veslovat zase já.

 

Jak probíhají vaše tréninky?

Trénujeme skoro celý rok. Začínáme v říjnu přípravným obdobím, kdy se zaměřujeme především na rozvoj vytrvalostních a silových schopností. To znamená, že pokud to jde, veslujeme na vodě dlouhé úseky a pak, když začne být chladněji, se přesuneme dovnitř na veslařské trenažéry. Na nich pak trénujeme až do března. Máme na nich i mistrovství republiky. Přes zimu i hodně posilujeme, běháme a jezdíme na lyžích. V březnu se vracíme zpátky na vodu. Většinou jezdíme najezdit první kilometry do tepla. Moje nejoblíbenější místo je v Itálii. Vrchol sezóny pak bývá mistrovství světa nebo olympijské hry, které jsou na konci srpna. V létě máme jako doplňkové sporty běh a kolo.

 

Jaké požadavky má tento sport na životosprávu a cvičení sportovce?

Asi jako každý jiný. Pokud děláte tento sport vrcholově, absolvujete denně dva až tři tréninky, což je hodně fyzicky náročné. Důležité je, abyste správně zregenerovali do dalšího dne a měli sílu na další kvalitní trénink.

 

Jaké jsou nejvhodnější fyzické parametry pro veslaře, které mu zvyšují šanci na úspěch?

Vytrvalost a síla jsou nejdůležitější. Ale dobrý veslař musí také dobře ovládat techniku veslování, aby tyto schopnosti využil.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

Jaká nejčastější zdravotní rizika představuje sport, jako je veslování?

Nejčastější problémy mají veslaři se zády a žebry. Ale to většinou bývá, když máte velkou zátěž. To znamená, když najedete 30 až 40 kilometrů denně. Prevencí je odpovídající regenerace a správná kompenzační cvičení.

 

Díky vám má ČR první zlatou olympijskou medaili, kterou jste vyhrála v roce 2012 v Londýně. Vzpomenete si, co se vám v tu chvíli honilo hlavou?

To je neuvěřitelný! Jsem první! Vyhrála jsem! Jsem olympijská vítězka!

 

Na co myslíte, když vám hraje státní hymna?

Na olympiádě v Londýně mi proběhla hlavou celá moje sportovní kariéra. Především jsem myslela na lidi, kteří mi pomáhali a podporovali mě. Ale také jsem si vzpomněla na momenty, kdy to bylo hodně těžké a v tu chvíli jsem byla na sebe hrdá, že jsem tyto chvíle dokázala překonat.

 

Jste pověstná tím, že své medaile nechcete sundat z krku. Jak dlouho nasáváte pocit vítězství a nesundáte ji?

Držím se tradice, že když máte 24 hodin medaili na krku, tak ji pak budete mít zase. Většinou to dodržuji jen na velkých závodech, jako je mistrovství Evropy, mistrovství světa a olympijské hry.

 

Co děláte druhý den po vítězství?

Většinou se vzpamatovávám z oslav.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

Jaká jsou ve veslování vůbec pravidla?

Úplně jednoduchá. Ten, kdo dojede první do cíle, vyhrává. Olympijská trať je dva kilometry. Na startu finálové jízdy může stát jen šest lodí a každá z nich má vybojkovanou svoji dráhu.

 

Na čem v závodech nejvíce záleží?

Především na fyzické a psychické připravenosti sportovce. Svoji roli hraje i počasí. Každému vyhovují jiné povětrnostní podmínky. Ale dobrý veslař musí umět jezdit ve všem.

 

Zjišťujete si nějaké informace dopředu o svých soupeřkách?

Zajímám se o dění ve veslařském světě. Jak kdo trénuje, jakého má trenéra, jakou má loď, kam jezdí na soustředění a tak dále. Ale nejedná se o nějaké konkrétní informace.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

V čem si myslíte, že máte oproti svým soupeřům výhodu?

Z celého startovního pole nejsem největší ani nejsilnější. Moje síla je však velká v poměru k mojí váze. Navíc jsem závodní typ a dokážu dobře zvládnout náročné psychické situace.

 

Čím se dokážete tzv. hecnout, když vám při závodu již docházejí síly?

Závodní atmosféra mě asi vyhecuje nejvíc. Pokud jsou na břehu fanoušci, kteří vás povzbuzují, tak se to ještě násobí.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

Vzpomenete si, kdy se vám naposledy povedlo se na skifu převrátit?

Bylo to během tréninku v Praze asi před pěti lety. Jelikož byl březen, voda měla asi pět stupňů Celsia. Zavadila jsem během jednoho úseku veslem o tyč, která vyčuhovala z vody. V tu chvíli mi vypadlo veslo z ruky já byla ve vodě.

 

Co se vám na olympiádě nejvíce líbilo?

Nejvíc se mi líbilo, že jsem na ní vyhrála. (smích) Líbil se mi hodně Český dům, ve kterém jsme pak po závodech slavili. Také atmosféra na závodišti byla úžasná. Na tu asi jen tak nezapomenu. Organizace byla skvělá a taky mě překvapilo, kolik místních lidí bylo přátelských, milých a společenských.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

Celkově jste osminásobná majitelka zlaté medaile. Když jste začínala, měla jste takové ambice, nebo jsou ještě vyšší?

Medailové ambice přišly až s prvními úspěchy. Když jsem začínala, tak mě ani ve snu nenapadlo, že bych to tak daleko dotáhla.

 

Co považujete za největší svůj úspěch?

To, že jsem dokázala vyhrát mistrovství Evropy, mistrovství světa a olympijské hry. Tento úspěch jsem si začala uvědomovat, až když jsem slyšela od ostatních sportovců, že jsem jejich velký vzor a že by chtěli být jednou jako já.

 

Máte čas a chuť se věnovat i jinému sportu? Jakému?

Sport mám ráda všeobecně. Vystudovala jsem FTVS UK, takže jsem měla příležitost vyzkoušet spoustu sportů. Ráda běhám, jezdím na in-linech, lyžuji, někdy si jdu zalézt na stěnu nebo zahrát beach volejbal. Ráda bych zkusila ještě třeba jachting.

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
foto: Lenka Hatašová

 

Příští olympijské hry se budou konat v roce 2016 v argentinském Rio de Janeiru. Chystáte se tam?

Mám to v plánu. Uvidíme, jak se tento plán nakonec podaří zrealizovat.

 

Máte nějaký sportovní sen do budoucna, který vám ještě zbývá si splnit?

Moje přání je, aby mi ten zápal a nadšení pro veslování vydržel minimálně do Ria.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Text: Darina Blatská

Foto: Lenka Hatašová www.lenkahatasova.com

Make-up a vlasy: Pavel Filandr www.pavelfilandr.cz

Šaty: Filandr Atelier

Vytvořeno ve spolupráci s restaurací Campanulla www.campanulla.cz

Korektura: Alžběta Strnadová

Produkce: Michaela Lejsková

Publisher: magazín Best of www.ibestof.cz

Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová
Mirka Knapková, foto: Lenka Hatašová

Partneři

 Campanulla - restaurace a kavárna
Pavel Filandr Dress and Shoes


Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque

01.07.2020 | Ve svých dvaceti osmi letech se poprvé seznámil s hrou zvanou pétanque. Výzvou byla iniciativa přátel ...


Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.
Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.

28.09.2019 | Od začátku měsíce září 2019 má Dostihový spolek a.s. nového ředitele. Stal se jím Jaroslav ...


Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy
Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy

20.09.2018 | Narodil se v Brně, vystudoval ekonomii ve Washingtonu, kde také začal svou pracovní kariéru ve ...


Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno
Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno

14.05.2018 | Sportu se věnuje od raného dětství, od r. 2008 pracuje jako lektorka v Centru univerzitního sportu ...


Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad
Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad

04.04.2018 | Charismatický člověk, který se vám dívá přímo do očí a ve chvíli, kdy hovoří o motorkách, ...