Pesticidy v čajích odhalil dTest


čaj
07.01.2015 17:17 | redakce

Ve východních kulturách je příprava a podávání čaje obřadem, u nás se často spokojíme s rychlým zalitím sáčku s neznámým obsahem. Co se v jeho útrobách skrývá? Spotřebitelský časopis dTest nechal pro své lednové vydání otestovat 17 porcovaných zelených čajů. Dva z nich by kvůli vysokému obsahu pesticidů ani neměly přijít na trh.

„V čajích jsme zjišťovali možnou přítomnost celkem tří stovek pesticidů. Nalezli jsme rezidua 21 z nich. Výrobky Tesco Green Tea a Dukát Zelený čaj tradiční obsahovaly insekticid acetamiprid v množství, které více než dvojnásobně překračuje unijní limit. Neměly by se vůbec objevit v obchodní síti,“ konstatuje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest a dodává: „Tyto dva čaje navíc obsahovaly ještě dalších 11, respektive 13 reziduí pesticidů.“ Dukát Zelený čaj tradiční se přitom již v lednu roku 2014 objevil mezi nebezpečnými potravinami v databázi Státní potravinářské a zemědělské inspekce kvůli nadlimitnímu obsahu jiného insekticidu.

čaj

 

Více než deset pesticidů objevil dTest také u zeleného Pigi čaje Jemča, Teekanne Green Tea a Pravého zeleného čaje tradičního Lloyd Tea. „Vliv koktejlu rozličných pesticidních látek není dostatečně prozkoumán, proto je na místě opatrnost. Jejich kombinace, byť v minimálním množství, může mít nevyzpytatelné účinky,“ vysvětluje Pavlis. Větší množství pesticidů i vysoký obsah jednoho z nich naměřila laboratoř také v čaji Gunpowder od Valdemara Grešíka.

Test zkoumal také senzorické vlastnosti čajů. Česká vyhláška se staví ke kvalitě čaje značně benevolentně a říká pouze, že „čajem pravým se rozumí čaj, který je vyrobený z výhonků, listů, pupenů nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinensis.“ Přitom rozdíl mezi čajem ze zdřevnatělých stonků a z pupenů je značný. Jak chuťový, tak cenový. Pokud dáváme přednost pohodlí čajových sáčků před složitější přípravou sypaného čaje, je lepší nemít velká kvalitativní očekávání a spíše než pupeny a lístky čekat jemnou drť a větvičky.

čaj

 

„Porcované zelené čaje po smyslové stránce nenadchnou, ale ani neurazí. Chuťové maximum získáme vhodnou teplotou vody a dobou louhování. Optimální návod k přípravě by měl uvádět každý výrobce na obalu, protože čaje se od sebe liší a každému z nich svědčí trochu něco jiného,“ říká Daniel Pavlis. Obecně platí, že zelený čaj by se neměl zalévat vařící vodou, ideální teplota je mezi 70 a 90 stupni Celsia. „Je s podivem, že 8 ze 17 výrobců testovaných čajů na obalu uvádí, že se sáčky mají zalévat právě vroucí vodou. Tento postup může být příčinou špatného chuťového dojmu u některých výrobků,“ uzavírá Pavlis.

Vítězem testu se stal Zelený čaj porcovaný Naše bio z Billy, jehož chuť i vůni označili hodnotitelé za příjemnou, prokázal dobrou antioxidační aktivitu a navíc neobsahoval žádná rezidua pesticidů.

Text a foto: www.allmedia4u.cz

čaj
čaj
čaj
čaj

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
5 problémů, se kterými se můžete setkat při práci z domova
5 problémů, se kterými se můžete setkat při práci z domova

16.10.2020 | Práce z domova za posledních 6 měsíců skokově posílila bezprecedentním způsobem. Za tu dobu ...


Oslovení firmy s poptávkou práce je účinnější než inzerát
Oslovení firmy s poptávkou práce je účinnější než inzerát

18.09.2020 | V srpnu evidovaly úřady práce 279 078 uchazečů o zaměstnání. V meziročním srovnání jejich ...


Sparta otevírá novou fanzónu na střeše Galerie Harfa
Sparta otevírá novou fanzónu na střeše Galerie Harfa

18.09.2020 | Sparta ve spolupráci s Galerií Harfa přináší všem fanouškům unikátní zážitek! Po celou sezónu ...


Potřebujeme prodávat, abychom mohli pomáhat
Potřebujeme prodávat, abychom mohli pomáhat

18.09.2020 | Téma pomoci nemocným je v současné době žhavější než jindy. Pro mnohé z nás to je to poprvé, ...


72 procent zaměstnanců vnímá větší důraz na hygienu, ostatní nevidí rozdíly
72 procent zaměstnanců vnímá větší důraz na hygienu, ostatní nevidí rozdíly

27.07.2020 | Společnost Kärcher realizovala v polovině července průzkum mezi 2000 zaměstnanci různých typů ...