Pochutnejte si na osso buco s Hannibalem Lectrem


09.04.2014 15:36 | Michaela Lejsková

Hannibal Lecter je gurmán. A také výborný kuchař. Většina z nás (bohudík) jeho recepty neochutná. Ale můžeme si alespoň představit, jaké delikatesy asi servíruje svým přátelům.

Dnes pro vás máme unikátní recept na osso buco. A prozradíme vám i Hannibalovu tajnou přísadu.

Na tomto receptu si Hannibal pochutná ve druhé řadě, konkrétně ve druhém dílu nazvaném „Sakizuke” (ve středu 16. 4. od 22.00 na AXN). I když je v japonské gastronomii Sakizuke chápáno podobně jako francouzský Amuse-Bouche, tedy předkrm, my si uvaříme hlavní chod. Pojďme na to.

 

Na osso buco á la Hannibal budeme potřebovat několik zásadních ingrediencí.

Nejdříve je nutné si obstarat onu tajnou přísadu – čerstvou nohu, kterou oddělíme kousek nad kotníkem. Hannibal dává přednost pochopitelně lidské, citlivějším povahám a také těm, kteří se nechtějí dostat do křížku s policií a psychiatrickou léčebnou, doporučujeme telecí, quazi-vegetariánům můžeme nabídnout kuřecí a úplní vegetariáni si místo večeře půjdou raději zaběhat.

 

My ostatní si skočíme do nejbližší večerky (nebo k mamince) a na 4 porce si obstaráme:

  • 4–6 kousků telecí kližky s kostí (6–8 cm vysokých)
  • ½ šálku mouky (na obalení)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 šálek najemno nasekané cibule
  • 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky o velikosti asi 0,5 cm
  • 1 šálek celeru (opět na kostičky)
  • ½ šálku pastináku nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • ½ šálku vývaru (hovězí nebo kuřecí)
  • 1 šálek červeného vína (může být i bílé, chuť pak bude jemnější)
  • 1½ šálku sekaných rajčat (čerstvých, případně lze i konzervovaných)
  • 1 lžička sušeného oregana, 1 snítka čerstvého rozmarýnu a 1 bobkový list

 

*1 šálek = 250 ml

** 1 lžíce = 30 ml, 1 lžička = 5 ml



 

Postup:

  1. Maso (i s kostí) osolíme a opepříme podle chuti a obalíme v mouce.
  2. Ve velkém hrnci (nejlépe litinový s poklicí, který můžeme poté vložit do trouby) rozpálíme olivový olej, maso ze všech stran osmahneme dozlatova a přendáme do misky.
  3. Do hrnce přidáme cibuli, mrkev, celer a máslo a za stálého míchání lehce osmahneme.
  4. Přilijeme vývar a dobře zamícháme (pozor na přichycené kousky dně), přidáme víno​​, rajčata, oregano, rozmarýn a bobkový list.
  5. Přidáme maso, přikryjeme a pečeme v troubě na 180 °C asi 1 hodinu.  Ztlumíme na 140 °C a pečeme další dvě až tři hodinky (nebo dle potřeby).

Ozdobíme nasekanou petrželkou a citrónovou kůrou a podáváme s rizotem nebo třeba bramborovou kaší.

 

Dobrou chuť!


Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
5 problémů, se kterými se můžete setkat při práci z domova
5 problémů, se kterými se můžete setkat při práci z domova

16.10.2020 | Práce z domova za posledních 6 měsíců skokově posílila bezprecedentním způsobem. Za tu dobu ...


Oslovení firmy s poptávkou práce je účinnější než inzerát
Oslovení firmy s poptávkou práce je účinnější než inzerát

18.09.2020 | V srpnu evidovaly úřady práce 279 078 uchazečů o zaměstnání. V meziročním srovnání jejich ...


Sparta otevírá novou fanzónu na střeše Galerie Harfa
Sparta otevírá novou fanzónu na střeše Galerie Harfa

18.09.2020 | Sparta ve spolupráci s Galerií Harfa přináší všem fanouškům unikátní zážitek! Po celou sezónu ...


Potřebujeme prodávat, abychom mohli pomáhat
Potřebujeme prodávat, abychom mohli pomáhat

18.09.2020 | Téma pomoci nemocným je v současné době žhavější než jindy. Pro mnohé z nás to je to poprvé, ...


72 procent zaměstnanců vnímá větší důraz na hygienu, ostatní nevidí rozdíly
72 procent zaměstnanců vnímá větší důraz na hygienu, ostatní nevidí rozdíly

27.07.2020 | Společnost Kärcher realizovala v polovině července průzkum mezi 2000 zaměstnanci různých typů ...