Pochutnejte si na osso buco s Hannibalem Lectrem


09.04.2014 15:36 | Michaela Lejsková

Hannibal Lecter je gurmán. A také výborný kuchař. Většina z nás (bohudík) jeho recepty neochutná. Ale můžeme si alespoň představit, jaké delikatesy asi servíruje svým přátelům.

Dnes pro vás máme unikátní recept na osso buco. A prozradíme vám i Hannibalovu tajnou přísadu.

Na tomto receptu si Hannibal pochutná ve druhé řadě, konkrétně ve druhém dílu nazvaném „Sakizuke” (ve středu 16. 4. od 22.00 na AXN). I když je v japonské gastronomii Sakizuke chápáno podobně jako francouzský Amuse-Bouche, tedy předkrm, my si uvaříme hlavní chod. Pojďme na to.

 

Na osso buco á la Hannibal budeme potřebovat několik zásadních ingrediencí.

Nejdříve je nutné si obstarat onu tajnou přísadu – čerstvou nohu, kterou oddělíme kousek nad kotníkem. Hannibal dává přednost pochopitelně lidské, citlivějším povahám a také těm, kteří se nechtějí dostat do křížku s policií a psychiatrickou léčebnou, doporučujeme telecí, quazi-vegetariánům můžeme nabídnout kuřecí a úplní vegetariáni si místo večeře půjdou raději zaběhat.

 

My ostatní si skočíme do nejbližší večerky (nebo k mamince) a na 4 porce si obstaráme:

  • 4–6 kousků telecí kližky s kostí (6–8 cm vysokých)
  • ½ šálku mouky (na obalení)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 šálek najemno nasekané cibule
  • 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky o velikosti asi 0,5 cm
  • 1 šálek celeru (opět na kostičky)
  • ½ šálku pastináku nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • ½ šálku vývaru (hovězí nebo kuřecí)
  • 1 šálek červeného vína (může být i bílé, chuť pak bude jemnější)
  • 1½ šálku sekaných rajčat (čerstvých, případně lze i konzervovaných)
  • 1 lžička sušeného oregana, 1 snítka čerstvého rozmarýnu a 1 bobkový list

 

*1 šálek = 250 ml

** 1 lžíce = 30 ml, 1 lžička = 5 ml



 

Postup:

  1. Maso (i s kostí) osolíme a opepříme podle chuti a obalíme v mouce.
  2. Ve velkém hrnci (nejlépe litinový s poklicí, který můžeme poté vložit do trouby) rozpálíme olivový olej, maso ze všech stran osmahneme dozlatova a přendáme do misky.
  3. Do hrnce přidáme cibuli, mrkev, celer a máslo a za stálého míchání lehce osmahneme.
  4. Přilijeme vývar a dobře zamícháme (pozor na přichycené kousky dně), přidáme víno​​, rajčata, oregano, rozmarýn a bobkový list.
  5. Přidáme maso, přikryjeme a pečeme v troubě na 180 °C asi 1 hodinu.  Ztlumíme na 140 °C a pečeme další dvě až tři hodinky (nebo dle potřeby).

Ozdobíme nasekanou petrželkou a citrónovou kůrou a podáváme s rizotem nebo třeba bramborovou kaší.

 

Dobrou chuť!


Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Jan Přeučil slaví úctyhodné narozeniny, na příští rok se chystají velké věci!
Jan Přeučil slaví úctyhodné narozeniny, na příští rok se chystají velké věci!

17.02.2021 | Herec, dabér, rétor, kantor, ale také elegán a gentleman. To je Jan Přeučil. Právě nyní slaví ...


Jiří Krampol a Natálie Grossová v klipu k novému filmu
Jiří Krampol a Natálie Grossová v klipu k novému filmu

09.02.2021 | Herec Jiří Krampol a zpěvačka Natálie Grossová se spolu sešli na půdě starého domu. Co hereckého ...


V novém tajemném klipu kapely Melodica si zahrála i Miss Czech Republic Kopíncová
V novém tajemném klipu kapely Melodica si zahrála i Miss Czech Republic Kopíncová

15.01.2021 | Po velkém výpravném klipu s Lucií Vondráčkovou, Davidem Gránským a Mirkem Šimůnkem „Válka“, ...


Ve kterých oborech a profesích nemají lidé perspektivní vyhlídky?
Ve kterých oborech a profesích nemají lidé perspektivní vyhlídky?

12.01.2021 | Koronavirová krize řádně zacvičila pracovním trhem. Některé obory na ni doplatily více než ...


Cukrářskému mágovi pokřtili knížku Bílá, Kopta, Bebarová, Křížková i Konvalinková
Cukrářskému mágovi pokřtili knížku Bílá, Kopta, Bebarová, Křížková i Konvalinková

10.12.2020 | Cukrářský mág Josef Maršálek, který pracoval i pro Buckinghamský palác nebo nejslavnější ...