Ivan Šablatúra - florista


Ivan Šablatúra
Ivan Šablatúra, foto: Robert Vano
30.03.2012 10:00 | Michaela Lejsková

 

 

 

"Každá restaurace by měla mít peníze na nějaký ten živý květ alespoň jednou do týdne, a pokud je nemá, měla by přehodnotit svoje podnikání." Ivan Šablatúra

 

 

 


Ivanova floristická práce je ukázkou toho, že není na světě květina, aby k něčemu nebyla. Anebo, ještě lépe, pro někoho! Jaká vlastně jsou ta pravidla o květinách, jimiž se snažíme řídit, a do jaké míry je třeba jim věnovat pozornost? A která z nich jsou naštěstí porušována? Budete se divit, ale i květiny mají například svá tabu. A jaký je pohled očima floristy Ivana Šablatúry, to se dozvíte z našeho rozhovoru. Řekla bych, že Ivan se dívá na květiny přinejmenším asi tak, jako by květy byly okny do jejich duší. Rozhovor a fotografie jsou z krásného prostředí restaurace V Zátiší v Liliové ulici v Praze.

Ivan Šablatúra
Foto: Robert Vano

 

Když jste se pustil do tohoto oboru, cítil jste v něm větší rezervy, než tomu je nyní? Dle mého úsudku je v současnosti floristika velmi populární a konkurence rychle roste.

Dá se říct, že rezervy jsou vždy, neustále přichází něco nového. Mnohé ale člověk musí vymyslet sám, aby se jeho tvorba neopakovala, byla vždy originální a nápaditá a nenudila. A jak se říká, konkurence nikdy nespí. Takže nespím ani já. Moje práce hovoří za mě. Kromě místních celebrit jsem pracoval už i pro světovou hvězdu jakou je Alicia Keys. A to už, hádám, hovoří o tom, že moji konkurenti to se mnou mají těžké.

by Ivan Šablatúra.
Foto: oficiální zdroj

 

Co myslíte, jak si stojí trh v oblasti designu a dekorování v Čechách? Jak vnímáte přístup veřejnosti k těmto službám?

Je to, tak říkajíc, ještě v plenkách. Lidé celkově do designu nedávají tolik peněz, jako například do módy či aut, ale už se to začíná více rozebíhat a lidé chápou, že byty, kanceláře a podobné prostory musí nějak vypadat, a že díky tomu se budou cítit příjemně a čerpat pozitivní energii.

work
Foto: oficiální zdroj

 

Pokud můžete porovnat, třeba v rámci svateb – do jakých projektů se zákazníci v tomto ohledu pouštějí nejraději, řekněme v rozsahu výzdoby?

100 lidí = 100 chutí. Mám klienty, kteří mi řekli, že mají na výzdobu tolik a tolik peněz, ať udělám vše podle sebe – já jsem odborník. A pak jsou také klienti, kteří se mnou diskutují více – od A až do Z. Někdo chce klasiku, druhý zase něco extra, co ještě nikdo neměl.

by Ivan Šablatúra.
Foto: oficiální zdroj

 

Vnímáte, že kaly a růže jsou stále květinami, které zaujímají jako svatební květiny v oblibě první místo?

Absolutně ne! Nevěsty chtějí na svatbách většinou něco specifického, aby se odlišily od ostatních svateb. Pokaždé tedy vymýšlíme něco, co zaujme, ale není to moc extravagantní. Ovšem i klasické růže a kaly se dají použít tak, aby nepůsobily klasicky.

by Ivan Šablatúra.
Foto: oficiální zdroj

 

Setkáváte se s přáními nevěst, která jim často rozmlouváte, pokud přijdou s konkrétní představou a vy cítíte, že by to určitě bylo šlápnutí vedle? Jaké nereálné představy bývají nejčastější?

Stává se to, ale nikdy nikoho nepřemlouvám, spíše se vždy snažím povědět svůj názor. Ze zkušenosti přece jen umím poradit, co je nejvhodnější a co méně. Pokud si klient stojí za svým, tak se snažím jeho představu zrealizovat co nejlépe. A časté přešlapy? Jsou to buď nevhodné barvy květin k šatům, anebo volba květů, které nevydrží manipulaci po dobu obřadu, který přece jen nějakou dobu trvá, a kytička na focení po obřadu pak už nevypadá čerstvě. A to nezachrání ani Photoshop.

Ivan Šablatúra
Foto: Robert Vano

 

Máte ve svém oboru dost prostoru pro to, abyste projevil svoji vlastní představivost?

Ano, mám už své stálé klienty, jako je například Avon, kde mi již důvěřují natolik, že se vůbec nestarají o to, co bude, jsou jen nadšeni výsledkem.

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Pokud vím, kombinujete práci s květinovou výzdobou také s bytovým designem. Do jakého stylu se nejčastěji pouštíte a do jaké míry?

Mám to tak 50 na 50, a co se týká konkrétně mě, mám rád jednoduché a čisté linie, ale ne úplný minimalizmus, protože ten je těžko obyvatelný. Tento trend rád razím i ve floristice a to proto, že samotný květ je tak nádherný výtvor přírody, že již nepotřebuje dozdobování různými drátky, perličkami či papírky a podobně – to už zavání flowers art a to se mi nelíbí.

work
Foto: Michal Skramuský

 

Co si myslíte o tzv. řeči květin? Držíte se v tomto ohledu nějakých zásad? Třeba že zamilovaný muž by měl volit pro ženu rudé růže či orchideje, nebo že pro maminku se více hodí žluté růže?

Neřídím se tím! Řídím se tím, co mají lidé rádi. Těžko muž ženu, kterou nemiluje, oklame červenou růží. Důležitější než gesta jsou činy.

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Pro představu – o čem jaké květiny vlastně vypovídají, budeme-li se bavit o jakési květomluvě?

Všeobecně je květina projevem lásky a dobrosrdečnosti. Proto darování květiny vždy potěší – nejen pro květinu samotnou, ale právě pro ty pohnutky, které vedly k tomu, květinu darovat.

by Ivan Šablatúra.
Foto: oficiální zdroj

Setkáváte se s tím, že někdo nemá rád řezané květiny? Případně, jak doporučujete řešit dárek v podobě květiny, když víte, že s řezanou nepochodíte?

Myslím si, že darované květiny mají rádi asi všichni. Spíš je to tak, že se někdo chce z květiny těšit delší dobu, a proto je vhodné věnovat květinu v květináči. Tehdy volím déle kvetoucí květinu v zajímavém obalu – květináči, aby to nebyla jen klasika na parapet.

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Pouštíte se rád do experimentů s květinovou dekorací, nebo máte spíše osvědčený styl a ten vždy jen doladíte?

Snažím se být pokaždé jiný, ale jak už jsem uvedl, jsem více pro jednoduchost a podtrhnutí krásy květu než pro experiment. Já sám za experiment považuji to, že čas od času použiji nezvyklý druh květiny, nebo nezvyklou barevnost.

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Myslíte, že ve vašem oboru lze poznat autorskou práci floristy?

U mé tvorby tomu tak je na sto procent, protože moji známí, když vidí moji tvorbu, už přesně vědí, že jsem to já. Jak to nazvala jedna moje kamarádka – na svých výtvorech mám visačku: 100% ŠABLATURA (smích).

Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Je složité sehnat sortiment v požadované kvalitě? Je s tím u dodavatelů problém?

Ale ano, dá se to, někdy je to sice těžší, ale jde to. Je ale třeba myslet také na to, že květy nejsou výrobek, kterým si může být úplně jisti, ať už jde o barvu, velikost, tvar a další věci.

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Mnoho uměle pěstovaných květin dnes velmi dlouho vydrží, jsou krásné, někdy až ultra krásné, ale nevoní. Konkrétně růže. Upřímně, je to škoda. Možná by nebylo špatné uvažovat o vůni na květiny. Existuje něco takového pro krásné, ale nevonící růže, nebo by to mohlo být zajímavou obchodní ideou pro případného výrobce?

O ničem takovém nevím, ale takový parfém na květy by byl zajímavý. Ale spíše je to o tom, že některé odrůdy voní a jiné ne. Mezi voňavé patří například růže, lilie, frézie, šeříky, chryzantémy a podobně. A ty voní i ze zahrady, i z obchodu.

work
Foto: oficiální zdroj

 

Jakou největší událost jste kdy dekoroval?

Je to z každého oboru něco, ať už květiny pro Alicii Keys, nebo pro přehlídku návrháře Oscara de la Renty, či pro Emanuela Ungara. Zajímavá byla rovněž svatba lídra skupiny Lunetic Vaška Jelínka, anebo milionová svatba ministra dopravy Víta Bárty.

work
Foto: oficiální zdroj

 

Jaké akce vás nejvíce baví dekorovat?

Takové, kde se může vymýšlet a tvořit. Prezentace výrobků, křty, přehlídky…

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Co třeba smuteční hostiny. Děláte i tohle?

Dělám i smutné dekorace.

 

Jaké společenské akce si myslíte, že lidé stále v rámci dekorace podceňují?

Tak je to spíše závislé na rozpočtu. Kde rozpočet je, tam dekorujeme i obyčejné nedělní posezení s přáteli.

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Jakou květinu bych vlastně měla zvolit, pokud ji budu chtít dát muži? Co myslíte, měli bychom více zohlednit muže pozornostmi v podobě květin, anebo platí, že více dohromady jdou květiny a ženy?

Žijeme v době, kdy se pohlaví míchají a nejsou mezi nimi takové ostré hranice – ať už v módě, v parfémech a podobně. Já sám jsem přesvědčený, že chlapům by se květiny dávat měly. Ale je třeba volit jaké. Rád používám tmavé, temné barvy, jako například temně červené růže, které vypadají jako černé. Nebo temně fialové tulipány, různé typy tropických květů, bodláky, které jsou zajímavé svým tvarem a povrchem, který spíš připomíná chlupaté zvířátko než květ.

Ivan Šablatúra
Foto: Robert Vano

 

Jednou se mi stalo, že mi muž dal květiny zabalené v papíru. Přiznám se, že tím u mě ztratil glanc. Myslím si, že dát ženě zabalenou kytku, se rozchází s jakousi „květinovou etikou“.

Papír na květinách slouží pouze jako jejich ochrana při přepravě a květiny se určitě darují bez papíru. Ale zase je třeba ocenit snahu muže a odpustit mu nevědomost. Troufám si říct, že některé ženy možná nevědí, jak vyměnit píchlé kolo, a potřebovaly by k tomu například právě toho pána, který neumí úplně předpisově darovat květiny.

by Ivan Šablatúra.
Foto: oficiální zdroj

 

To máte naprostou pravdu!

Na co by si třeba muži měli dát pozor, aby nezkazili vytoužený dojem, který chtěli svým květinovým dárkem udělat?

Asi na to, aby dali najevo, že květiny darovat chtějí, a nedarují je proto, že se to patří!!!

 

Jaké květiny třeba vůbec nemáte rád a ze zásady je nepoužíváte?

Mám rad relativně všechny, co však nemám rád, je používání květin v sezóně, to je pro mě nuda. Zajímavé jsou květiny mimo sezónu, když nikde nejsou.

 work

Foto: oficiální zdroj

 

A co umělé kytky? Používáte je? Kde se taková varianta nejideálněji uplatní?

Nemám je rád, ale někde to jinak nejde a musí se použít, a i tehdy kladu důraz na provedení květů – aby byly krásné, reálné a nerozpoznatelné od živých. Tím spíše, že když se používají nevšední druhy květin, lidé se mě ptají, zda jsou živé či umělé.

(smích)

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj
 

Co si myslíte o umělých květinách ve vázičkách zdobících stoly restaurací? Nejste proti tomuto rádoby praktickému lapači prachu?

Radši nic, než něco takového! Každá restaurace by měla mít peníze na nějaký ten živý květ alespoň jednou do týdne, a pokud je nemá, měla by přehodnotit svoje podnikání.

by Ivan Šablatúra
Foto: oficiální zdroj

 

Co soudíte o módních trendech? Do jaké míry ovlivňují trh s květinami? Je třeba možné předvídat, co letos „pofrčí“?

Ano, dá se říct, že i zde jsou trendy. Například hitem minulé sezóny byla fialová barva.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Text a produkce: Michaela Lejsková

Foto: Robert Vano a archiv Ivana Šablatúry

Foceno v restauraci V Zátiší www.vzatisi.cz

Ivan Šablatúr www.fashionflowers.cz

Facebook fan stránky

http://www.facebook.com/pages/fashionflowers-SVATEBN%C3%8D-KV%C4%9ATY/112898802065402?sk=info

Publisher: magazín Best of www.ibestof.cz

by Ivan Šablatúra
Ivan Šablatúra
Ivan Šablatúra
Ivan Šablatúra
work
work
work
work
work
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra.
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra
by Ivan Šablatúra.
by Ivan Šablatúra.
by Ivan Šablatúra.
by Ivan Šablatúra.
by Ivan Šablatúra.
by Ivan Šablatúra.
by Ivan Šablatúra.


Tagy: designer, florista, řemeslo, styl, umění

Přidej komentář





Komentáře

Jana Hovorkova 28.06.2012 10:51:35
Chapu ze pan Sablatura je sikovny a uspesny clovek v oboru. Rada bych vedela jake ma v oboru vzdelani, tipuji to maximalne na rekvalifikacni kurz. Muze mi napsat nekolik nazvu chryzanthemy ktera podle neho patri mezi vonave kvetiny? Jsem mistrova tohoto oboru a zadnou neznam. Ostatni radeji nekomentuji.
Richard 28.06.2012 18:12:00
Milá Jano Hovorková!Jste opravdu trapka!Nadání nejni o vzdělání v oboru,ale o talentu a krativitě.Váš přízpěvek svědčí o vaší inteligenci.Pindo
Ivan Šablatúra 28.06.2012 18:17:59
Pani Janka, no neuveríte, ale ja nemám ani ten rekv.kurz a ani ho nikdy mať nebudem! Myslím si, že moje referencie hovoria za všetko! Smutné je, že ste mistrová oboru a ešte som o vas vobec nepočul, jedine ze robíte v zahraničí. Často potrebujem výpomoc na veľkých akciach, keď necháte kontakt, nejakú brigadku Vám určite dám! PS: A ako laik si myslim, že svoju typickú voňu ma úplne každá chrizantéma!
Jana Hovorková 28.06.2012 18:31:13
PRO RICHARDA, Richarde koukám že s vámi olemizovat nebude mít cenu. Překlep v kreativitě vám odpustím, ale "přízpěvěk" je spíš asi na Slovensku. Tak je otázka lkdo za vás píše....Ivan o tom bde vědět své.... Jo rádaa se u něho někdy něco přiučím....
petr 28.06.2012 18:44:22
Zdravím, chci jen k tomu napsat ze neznám nikoho napaditejšiho než je Ivan. V jeho začatcích jsem si k němu pro květiny chodil do jeho obchodu. Bylo krasný ho pozorovat když vazal kytici a odnášel jsem si velkou parádu.Bohužel mam pocit ze kočky který tento obor studovali tak jen hrstka z nich sváže pěknou kytici.A na závěr v česku se úspěch neodpouští.
Ivan Šablatúra 28.06.2012 19:12:20
Pani Janka, Richard je kamarát s ktorým sme rozoberali Váš komentár tak reagoval ako reagoval, je to jeho vec! Mňa by skor zaujímali nejaké odkazy na vašu pracu, kedže ste taka profi :) sem snimi
Richard 28.06.2012 19:13:01
Milá paní,píši při řízení a OPRAVDU se nehodlám zabít jen skrz Vás.Na pravopis v tomto případě kašlu.Rychlá reakce byla nutná.Za porozumění děkuji :-)
Milada 28.06.2012 19:14:17
Pani Jana, píše za Vas závisť? Ste asi len "mistrová " v závidení každému kto niečo dosiahne. A preklepov v príspevku máte požehnane, tak sa pozrite na seba a píšte o preklepoch iných. Ivan je úspešný a nadaný človek.
Richard 28.06.2012 19:15:28
Pro info.Psal jsem při dobíhání tramvaje.Děkuji
stalma 28.06.2012 19:26:22
hmm...tak toto teda nebol komentár hodný "pani majstrovej" so vzdelaním v obore..a píšem sama za seba :) a pozdravujem Ivana
Dita Brančíková 28.06.2012 20:18:10
Ivana Šablaturu znám několik let a zažila jsem s ním spoustu akcí, které dělal. Všechny skvěle a profesionálně. Je mi jedno, co má vystudované a neřeším, jak voní chryzantéma. Důležité je, že umí. Má své názory, které říká a ty nemusí každému sedět. Podstatné je, že je ve svém oboru žádaný a úspěšný. Floristika a design je tvůrčí a kreativní obor a nikde nejsou dána přesná pravidla. Záleží na každém, co se mu líbí. Paní Jana má určitě svůj okruh lidí, kterým se její práce líbí, Ivan zase svůj. Ale názory na druhého práci bychom měli říkat kultivovaně. Věta "ostatní raději nekomentuji" vyznívá nadřazeně a tohle přeci nemá profesně úspěšný člověk zapotřebí, že ne pani Jani:-))))
ivan Šablatúra 28.06.2012 20:18:22
ďakujem Vám
Marie 28.06.2012 20:53:53
Velice souhlasím s paní Ditou, vždyť i Vy Jano, máte text napsaný jako telegram, čárky, háčky, vše je jedno a rozdíl v pravidlech pravopisu mezi češtinou a slovenčinou byl vždy ;-). A někdo nemusí mít ani ten zmiňovaný rekvalifikační kurz a tvoří tak, jak to cítí. Jen se podívejte ještě jednou na úžasně uvázané květiny a navíc i Ivan je pěkný, upravený muž. Co říkáte?
stalma 28.06.2012 21:18:22
súhlasím s Ditiným komentárom pod článkom..je uplne profi a bez nejakého zhadzovania druhých..Dita je diplomatka :)
Aleš Vít 29.06.2012 09:02:58
Mám tu čest zajišťovat materiál v podobě řezaných květin pro Ivana. Veliká radost s ním spolupracovat. Jeho práce jsou jedinečné, má vizi a vždy ví co chce. Zkrátka je to profesionál. Jsem vyučený kuchař a zařizuji květiny pro půl Prahy, budete mě taky peskovat? btw. nemám ani rekvalifikační kurz!!
Ivan Šablatúra 29.06.2012 09:22:12
Aleš no samozrejme ste bezkonkurencna firma (TUPILA-PRAHA) preto sa aj mne robi svami najlepsie! a ja tiez bez kurzu, mozna by nam ho mohla pani janka urobit :)
Inga 29.06.2012 13:07:03
Pěkné to má a trocha kntroverznosti neškodí!
Inga 29.06.2012 18:02:47
Pěkné to má a trocha kntroverznosti neškodí!
Ivan šablatúra 03.07.2012 20:13:21
mňa to baví byť kontroverzný :)
Inga 08.07.2012 13:01:50
Kontrovezný u některých lidí může taky znamenat totéž, jako namyšlený.
Petra 08.07.2012 23:28:57
Pani Jana! Kdys ma nekdo talent, tak to mluvi za vsechno a ne je to jenom o nejakem kurzu.Tak kdys ste mistrova tohoto oboru, tak prosim reprezentujte se, aby sme Vas mohli hodnotit.
Lucie 10.07.2012 12:36:35
Spatna reklama, taky dobra reklama:-)viz.prispevek pani Jany..Ivana neznam, ale pri shlednuti jeho vytvoru se chci vdavat hned a ne az za rok:-) A hlavne chci kvetiny od NEJ!! Uchvatna prace.. A pani Jano, troska soudnosti a oceneni neci prace by taky neskodilo..vzdyt i Vy,prave proto,ze jste mistrova v oboru, musite videt, ze je to velmi kvalitni prace;-)
Sibik 12.07.2012 22:57:56
špatná reklama byla, je a bude vždy jen špatnou reklamou a ničím jiným
Sibik 13.07.2012 00:34:37
špatná reklama byla, je a bude vždy jen špatnou reklamou a ničím jiným
Dita Brančíková 13.07.2012 14:50:31
No ono řeknete pane Šibíku špatná reklama, ale to je o úhlu pohledu...paní Jana vyjádřila svůj názor (negativní), rozpoutala tím divoké diskuze nejen tady, ale i na FB a výsledek....Ivovi přibyly dvě další svatby, dostal nabídku na spolupráci s jedním zajímavým magazínem a fotí novou reklamu. A k tomu nějaká ta kajda navíc do rodinného rozpočtu:-).
Jarka P. 15.07.2012 00:35:25
Já bych se hned vdávala. Jen toho ženicha najít! To pan Šablatura tak umí?
ivan Šablatura 24.08.2012 23:50:05
no slecna moja zlata ak ste bohata sexy a mlada tak si vas zoberiem ja :))))
M. 25.08.2012 01:38:58
Co to tady probíhá za námluvy?? Počkejte si na CHOMOUTEX až zařídí Dita Brančíková na BVV :D


Kategorie
Příbuzné články
Sára Hrstková - sommelierka
Sára Hrstková - sommelierka

04.04.2017 | Společnost Merlot d´Or dováží na český trh hlavně velmi kvalitní francouzská vína, pořádá ...


Jan Novák - výrobce plnících a kuličkových per
Jan Novák - výrobce plnících a kuličkových per

07.12.2016 | Jan Novák pochází z Brandýsa nad Labem, kde vystudoval gymnázium a následně dokončil bakalářské ...


Miloš Fic - dostihový fotograf
Miloš Fic - dostihový fotograf

27.09.2016 | Dostihy jsou o atmosféře. Nestačí vyfotit hezký obrázek u překážky, ze snímku musí být cítit ...


Milan Krejčí - sommelier
Milan Krejčí - sommelier

30.08.2016 | O svých znalostech o víně by vás přesvědčil, i kdybyste ho vzbudili třeba uprostřed noci. Za ...


Jakub Vágner - rybář
Jakub Vágner - rybář

15.08.2016 | Ve třetím ročníku studia hry na kontrabas na Pražské konzervatoři se rozhodl vyměnit hudební ...











Komentáře na Facebooku