Adam Tobiáš - trenér fitness


Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
08.08.2011 10:32 | Michaela Lejsková

 

 

 

 

"Fyzickou kondici máme takovou, jak moc na ní pracujeme a jakou si ji udržujeme." Adam Tobiáš

 

 

 

 

Ať už jste stálým, či svátečním návštěvníkem fitness, anebo jím třeba nejste vůbec, jistě si kladete, stejně jako já, mnohé otázky. Jak to vlastně s tou kondicí, váhovými limity, způsoby cvičení a vlivem toho všeho na naše tělo je. Než se do fitness vydám, podrobila jsem otázkám „na tělo“ trenéra fitness a finalistu soutěže Sympaťák roku 2010 Adama Tobiáše. Po přečtení našeho rozhovoru se možná ani vy nedáte od návštěvy posilovny odradit řečmi o tom, že fitness je pouze o dřině!

foto: archiv Adama Tobiáše
Foto: archiv

 

Adame, platí v této profesi pravidlo, že dobrý trenér by měl mít dobrou kondici a měl by být příkladem?

Vzhledově krásný trenér s vypracovanou postavou a perfektní fyzickou kondicí vám rozhodně nezaručí úspěšný osobní trénink. V této oblasti jsou na prvním místě především odborné znalosti a praxe. Je ale také pravda, že trenér příjemného vzhledu je pro klienta mnohdy velice motivujícím prvkem.

 

Setkal jste se někdy s tím, že by tomu bylo naopak? Nemyslím zrovna obézního trenéra, ale že by třeba měl trenér nějaký handicap a přesto fitness trénink zvládl.

S handicapovaným trenérem jsem do styku ještě nikdy nepřišel a musím se přiznat, že jsem o žádném takovém ani neslyšel. Zažil jsem ale jednoho kolegu, jehož postava vzhledem k této profesi na první pohled zrovna nepůsobila moc profesionálně a reprezentativně. On to ale jako handicap necítil, neboť jeho odborné znalosti a praxe byly obdivuhodné. Měl spoustu spokojených klientů, kteří si jeho služby nemohli vynachválit.

Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Ve vaší profesi je bezpochyby důležité umění psychologie. Jak odhadujete, na co jsou klienti fitness stavění a jakým způsobem je motivujete, aby tu „dřinu“, na kterou se dali, vydrželi?

V první řadě musí klient začít sám u sebe. Musí si uvědomit, že tu „dřinu“ chce podstoupit hlavně kvůli sobě! Klient nesmí zapomenout na to, že je to především jeho vlastní boj s vůlí a vytrvalostí. My, jako trenéři, mu jen ukážeme cestu k jeho vytouženému cíli. Pokud má klient chuť a vůli, jít si za svým cílem, pak už ho ani nějak zvlášť motivovat nemusíte.

 

Lidi mnohdy odrazuje představa, že budou muset ve fitness zvedat činky. Ale to bezpochyby není alfou a omegou těchto zařízení. Komu byste nabídl návštěvu posilovny?

Máte pravdu, to vám mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Nejčastější otázka, především klientek na první konzultační hodině, zní: „Doufám, že mě nebudete nutit zvedat těžké činky, to by mě nebavilo.“ Moje odpověď je vždy jednoznačné NE! Trenér by měl trénink vždy uzpůsobit klientovi tak říkajíc „na míru“, tak aby jej zvládl, aby ho bavil a hlavně aby měl nějaký smysl a účinek. Takže v posilovně jsou vítáni muži i ženy téměř všech věkových kategorií s chutí změnit svůj životní styl.

 

Komu naopak byste návštěvu fitness centra nikdy nenabídl?

Do posilování nemá cenu nutit člověka, který není vnitřně smířený s tím, že chce cvičit a něco změnit. Jednou se mi ale stalo, že moje klientka tajně objednala trénink svému manželovi, který v posilovně nikdy předtím nebyl a ani neměl chuť fitness navštívit. Jak to dopadlo? Klient v úvodu tréninku neustále mluvil něco o tom, že to tady tu hodinku vydrží a pak už ho tam prý nikdy neuvidíme. Na konci lekce ale příjemně překvapil větou: „Nebylo to tady tak špatné.“ A tento pán cvičí dodnes a rád!

Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Z čeho mají klienti fitness nejčastěji obavy?

Většina klientů má obavy z toho, že na ně budou upřeny zraky ostatních cvičících. Mají přirozený strach a stud z neznámého prostředí. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že to platí především u žen všech věkových kategorií. Ženy mají také strach z toho, že budou mít po cvičení svaly jako muži. To ale při správném tréninku v žádném případě nehrozí.

 

V jakém směru vnímáte, že je představa o cvičení ve fitness mnohdy zkreslená?

Můj osobní názor je ten, že hodně lidí si pod pojmem fitness a posilování představí 120kilového upoceného „řízka“ s horou svalů, zvedajícího tuny železa. V dnešní době jsou ale tito „řízci“ spíš ojedinělým jevem. V moderních fitness centrech jich už moc nenajdeme. Trend se ubírá směrem takzvaných welness center, kde najdeme všechny věkové kategorie lidí, cvičících na aerobních, nebo posilovacích strojích.

 

Řekl byste, že některá cvičení jsou také otázkou trendu?

Hlavním trendem dnešní doby je vypadat mladší, hezčí a mít perfektní postavu. A kde jinde najdeme takové podmínky, jako jsou ve fitness centrech, tělocvičnách a aerobních sálech, abychom si tu postavu a vzhled vylepšili? Leda u plastického chirurga. Takže záleží na vás, jakou cestou trendu se vydáte. (úsměv)

 

O kterém cvičení byste řekl, že je už „z módy“ a o kterém, že je „módní“, bez ohledu na jeho efektivnost?

Do pozadí se stáhl aerobic, který v posledních měsících válcuje zumba.

 

Existují v této oblasti módní trendy? Vracejí se některé cvičební metody jako trend, nebo se podle trendu vyvíjejí?

Abych se přiznal, já osobně se na to formou módy nedívám, ale sleduji na svých klientech, že to takhle opravdu je. Jasným příkladem je již zmiňovaná zumba, která plní tělocvičny a aerobní sály téměř všude. Zumba se dokonce cvičí i v jedné menší vesnici na Moravě, odkud pocházím. A když vám řeknu, že tam chodí 90 % žen z vesnice, asi mi nebude věřit, ale je to tak. A jsem si jistý, že tam chodí především proto, že „jedna sousedka povídala, že je to dobrý, protože tam chodí všechny ženský“. Prostě na zumbu chodí všichni, tak my tam budeme chodit taky. (úsměv)

Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Jaký je váš názor na rychlé hubnutí? Jde to vůbec bez nějakých následků?

Jistě jste někdy slyšela o JO-JO efektu... Rychle zhubnu deset kilo, potom ale dvacet kilo naberu… NE, NE, NE! Rychlé hubnutí je nezdravé! Nejen pro organismus, ale i pro psychiku člověka.

 

Je podle vás lepší „proměnit“ tuk ve svaly?

Cvičením to vlastně ani jinak nejde. Tělo se zpevní, přibudou svaly, ubudou tuky. Proto svým klientům tvrdím, že váha není až tak důležitá. Důležité jsou obvody a hlavně to, jak se klient cítí. Člověk může zhubnout třeba jen dvě kila, ale v obvodech bude o několik centimetrů „kratší“ a bude se cítit, jako kdyby shodil kil deset.

 

Má k tomuto předpoklady úplně každý?

Předpokládat můžeme cokoliv, ale jak se s tím tělo vyrovná, to nikdy nemůžeme dopředu vědět. Někdo má předpoklady horší, někdo lepší, je to individuální.

 

Slyšela jsem, že kondici získanou do třiceti let jsme schopni si udržet po zbytek života, který už je po té třicítce, obrazně řečeno, „po záruce“. Je tomu tak? Nebo je tělo schopné vytvořit vzhledné svaly i v padesáti?

Je pravdou, že na vrcholu fyzických sil býváme někde okolo pětadvaceti let a ne v padesáti. To ale neznamená, že jsme po třicítce „bez záruky“. Fyzickou kondici máme takovou, jak moc na ní pracujeme a jakou si ji udržujeme. Znám mnoho příkladů, kdy například pětačtyřicetiletý muž je na tom lépe než jeho o dvacet let mladší vrstevník – ať už lepší, vypracovanou postavou, nebo lepší fyzickou kondicí.

Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Jaký sport dle vašeho názoru nejlépe formuje tělo i ducha současně?

V posledních letech v České republice docela prorazilo skupinové cvičení s názvem H.E.A.T. program, jehož filozofií je formování ducha i těla současně. Již druhým rokem dělám tomuto programu instruktora, takže to mohu potvrdit.

 

Jak byste vy sám definoval úsloví „mít sportovního ducha“?

Sportovní duch je dle mého názoru především obrovská chuť sportovat a předvést výkon na maximu svých možností, ať už na profesionální či amatérské úrovni. A v neposlední řadě je třeba mít z toho všeho „sportování“ obrovskou radost.

 

 

V roce 2010 jste byl úspěšný v soutěži Sympaťák roku a získal třetí místo. O čem je tato soutěž především?

Tato mužská soutěž nehledá modela, ale sympatického člověka se smyslem pro humor. Prostě sympaťáka. (úsměv)

 

Vyplynuly pro vás z tohoto úspěchu nějaké povinnosti?

Závazek to byl asi především pro vítěze, který se účastnil různých akcí povinně. Já si spíš jen užíval té „chvilkové slávy“, kdy mě sem tam někdo poznal, pozdravil a pogratuloval mi ke třetímu místu. Bylo to příjemné, ale jak se říká, sláva je pomíjivá.

 

Jak byste řekl, že vypadá srovnání ženských a mužských soutěží tohoto charakteru?

Co jsem slyšel o ženských soutěžích, tak tam je prý cítit obrovská rivalita. To jsem na Sympaťákovi roku 2010 necítil. Všichni jsme tvořili výbornou partu, která si rozhodně neházela klacky pod nohy, ba naopak, dodnes jsem s většinou kluků v kontaktu.

 

V čem vy sám cítíte, že jste v životě nejvíce uspěl?

Když mi bylo dvacet let, prasklo mi slepé střevo a po probuzení mi v doktoři nemocnici řekli, že jsem „utekl hrobníkovi z lopaty“. Po třech operacích a několika týdnech strávených v nemocnici jsem tak říkajíc začal znovu žít. Když se ohlédnu zpět, tak vím, že tenhle boj jsem tenkrát vyhrál a USPĚL jsem. Nyní jsem zdravý, mám práci, která mě baví, a užívám si života na plný pecky.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Text: Michaela Lejsková

Foto: Robert Vano www.robertvano.cz

Publisher: magazín Best of www.ibestof.cz

Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano
Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
Adam Tobiáš, foto: Robert Vano
foto: archiv Adama Tobiáše


Tagy: fitness, sport

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque

01.07.2020 | Ve svých dvaceti osmi letech se poprvé seznámil s hrou zvanou pétanque. Výzvou byla iniciativa přátel ...


Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.
Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.

28.09.2019 | Od začátku měsíce září 2019 má Dostihový spolek a.s. nového ředitele. Stal se jím Jaroslav ...


Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy
Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy

20.09.2018 | Narodil se v Brně, vystudoval ekonomii ve Washingtonu, kde také začal svou pracovní kariéru ve ...


Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno
Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno

14.05.2018 | Sportu se věnuje od raného dětství, od r. 2008 pracuje jako lektorka v Centru univerzitního sportu ...


Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad
Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad

04.04.2018 | Charismatický člověk, který se vám dívá přímo do očí a ve chvíli, kdy hovoří o motorkách, ...