Ing. Markéta Kvapilová - hlavní rozhodčí soutěží v koňské všetrannosti


všestrannost
07.08.2015 09:00 | redakce

Všestrannost jsou tři disciplíny a rozhodovat by se mělo v každé z nich, tvrdí hlavní rozhodčí Markéta Kvapilová. Pardubické závodiště pravidelně žije soutěžemi všestrannosti. Na jejich zdárný průběh dohlížela v roce 2015 i hlavní rozhodčí Ing. Markéta Kvapilová. Jaké bylo závody z jejího pohledu? A patří mistrovské soutěže do Pardubic?

všestrannost

foto: Dostihový spolek Pardubice

 

Paní inženýrko, jak tedy hodnotíte pardubické soutěže?

Myslím, že mistrovství mělo – až na nešťastnou sobotní událost, kdy musel být během terénní zkoušky hospitalizován jeden z účastníků soutěží, velice dobrý průběh. Mistrovství republiky se koná v Pardubicích po čtyřech letech a první ročník mistrovství družstev byl právě tady. Jsme rádi, že se šampionát ve všestrannosti do východních Čech vrátil. Všestrannost a vozatajství jsou dvě disciplíny, ve kterých jsme schopni na východočeských kolbištích udělat mistrovství republiky, popřípadě i nějakou vyšší soutěž.

 

Co říkáte obsazení soutěží?

Ve čtvrtečních soutěžích KMK bylo devatenáct koní, sedm čtyřletých a sedm pětiletých a pět šestiletých. V průběhu víkendových soutěží pak bylo 125 soutěžících. Možná menší účast v soutěži družstev byla zapříčiněna tím, že za deset dnů odjíždějí junioři na Mistrovství Evropy. To jsou další dvojice, které tady mohli startovat. A vím ze zkušenosti z Východočeské oblasti, že bychom postavili minimálně ještě jedno družstvo tvořené z juniorů, popřípadě bychom neúplné družstvo doplnili nebo družstva s účastí juniorů postavili jinak. Doufejme, že příští rok se podaří vše lépe termínově naplánovat a tato mezi jezdci velmi oblíbená týmová soutěž bude početněji obsazena.

všestrannost

foto: Dostihový spolek Pardubice

 

V rámcových soutěžích byla mezinárodní účast…

V rámcových soutěžích byla mezinárodní účast, měli jsme tady jezdce z Polska a jezdkyni z Rakouska. A samozřejmě Slovensko, i když my počítáme, že jsou „naši“.

 

Stavitelem tratí byl zkušený Petr Veselovský, který připravil i některé nové skoky v terénní zkoušce. Máte odezvu od soutěžích, jak se jim trať líbila?

Trať stavěl pan Petr Veselovský, stejně jako vždy tady v Pardubicích v posledních 3 letech. Myslím si, že terénní zkouška byla velice dobře připravená, bylo několik nových skoků – třeba letadlo nebo biliár v rámci soutěží CNC* a CNC**, jednotlivé překážky byly krásně vyzdobeny. Jezdcům a divákům se trať líbila.

Členem sboru rozhodčích pro Mistrovství České republiky byl zahraniční rozhodčí pan Helmut Goesert z Německa. V Čechách byl poprvé, z prostředí na pardubickém závodišti byl nadšený. Škoda, že musel v sobotu odjet a nebyl větší prostor k diskuzi, ale slíbil, že do Čech kdykoliv opět přijede.

V rámci terénních zkoušek proběhla soutěž na hodnocení stylu pro jezdce do 18 let. Tuto soutěž hodnotil právě pan Helmut Goesert společně s ing. Antonínem Klauzem a v průběhu terénních zkoušek zároveň vedl školení na toto téma pro jezdce, rozhodčí, majitele koní a všechny další zájemce. Myslím, že takováto vzdělávací akce byla velice dobře hodnocena všemi účastníky. Bohužel jsem neměla příliš času, abych školení v plném rozsahu absolvovala, ale podle informací od zúčastněných soudím, že diskuze vedená panem Goesertem byla velmi poučná. Helmut je člověk s velikým přehledem, navíc byl velmi dobře tlumočen panem Jindřichem Kasalem – zkušeným jezdcem a trenérem. Takové akce mají cenu do budoucna dělat.

všestrannost

foto: Dostihový spolek Pardubice

 

Když se vrátíme k soutěžícím – zvítězili favorité, nebo jak to bylo?

Soutěž družstev byla letos velice otevřená, vlastně až do poslední chvíle. Bylo to napínavé do posledního okamžiku. Pořadím zamíchala hodně terénní zkouška a i nedělní parkur. Pro představu – zlaté medaile od stříbrných dělilo 0,8 bodu po třech disciplínách v součtu trestných bodů čtyř soutěžících v družstvu!

všestrannost

foto: Dostihový spolek Pardubice

 

Proč tím míchala terénní zkouška? Byla tak náročná?

Terénní zkouška náročná byla. Je to přeci jenom mistrovská soutěž, takže jednoduché to skutečně nebylo. Roli sehrálo počasí i místy trošku tvrdší povrch, i když se pořadatel v rámci možností snažil a povrchy v rámci možností kropil a upravoval. Ale mělo to tak být. Všestrannost jsou tři disciplíny a rozhodovat by se mělo v každé z nich.

 

Mají Pardubice na to pořádat soutěže vyšších úrovní, třeba i Mistrovství Evropy?

Všichni víme, že v minulosti se na pardubickém závodišti už jezdecké závody evropské úrovně konaly, takže jistě ano. Je třeba doladit některé nedostatky, co se týká některých organizačních prací či zázemí závodů. Každopádně kolbiště a prostory, včetně vybavení stájí a všeho ostatního dávají Pardubicím šanci uspořádat další velké závody, minimálně zase Mistrovství České republiky.

všestrannost

foto: Dostihový spolek Pardubice

 

Co konkrétně je třeba zlepšit?

Pokud by se pardubičtí pořadatelé chtěli zajímat o pořádání vyšší soutěže, případně dalšího mistrovství republiky, je potřeba už teď začít budovat tým lidí, kteří se o to budou starat a kteří budou vše postupně připravovat. Všestrannost je náročná tím, že to jsou tři disciplíny v jednom víkendu a není to jednoduché ani pro pořadatele, ani pro stavitele, ani pro sbor rozhodčích. Je potřeba začít včas, rozdělit si povinnosti a pravomoci, protože jen tak lze celou akci zdárně uřídit.

všestrannost

foto: Dostihový spolek Pardubice

V Pardubicích se v rámci této soutěže uskutečnila i schůzka zájemců o pořádání Mistrovství České republiky v roce 2016…

Schůzka k pořádání Mistrovství České republiky v roce 2016 byla plánována, ale neuskutečnila se. O víkendu ale v Pardubicích proběhla schůzka komise všestrannosti, kde byl diskutován nový model mistrovských soutěží v příštím roce – tedy všechny kategorie dané disciplíny na jednom místě. Dle mých informací se mají případní zájemci hlásit do 15. srpna a pak bude udělán výběr pořadatele. Pardubičtí pořadatelé se jistě budou mít zájem přihlásit a myslím si, že díky svému zázemí a tím, co tady v průběhu minulých let ukazují, mají velkou šanci.

 

Text a foto: Dostihový spolek Pardubice

Vytvořeno ve spolupráci: www.vpcp.cz a www.pardubice-racecourse.cz

Produkce: Michaela Lejsková

Publisher: Profesní magazín Best of www.ibestof.cz  

všestrannost

foto: Dostihový spolek Pardubice

všestrannost
všestrannost
všestrannost
všestrannost
všestrannost
všestrannost
všestrannost
všestrannost

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque

01.07.2020 | Ve svých dvaceti osmi letech se poprvé seznámil s hrou zvanou pétanque. Výzvou byla iniciativa přátel ...


Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.
Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.

28.09.2019 | Od začátku měsíce září 2019 má Dostihový spolek a.s. nového ředitele. Stal se jím Jaroslav ...


Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy
Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy

20.09.2018 | Narodil se v Brně, vystudoval ekonomii ve Washingtonu, kde také začal svou pracovní kariéru ve ...


Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno
Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno

14.05.2018 | Sportu se věnuje od raného dětství, od r. 2008 pracuje jako lektorka v Centru univerzitního sportu ...


Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad
Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad

04.04.2018 | Charismatický člověk, který se vám dívá přímo do očí a ve chvíli, kdy hovoří o motorkách, ...




Vyhledávání:
Newsletter:

Best of ... na Facebooku!
Menstyle.cz na Facebooku RSS iBestof
Nejčtenější články za měsíc

Nejžhavější tagy