Jan Zahalka - trenér florbalu


Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
09.04.2015 09:03 | Michaela Lejsková

Florbal je v současné době již tradičním sportem na většině škol. Stejně tak se s dnes již věhlasným sportem před dvaceti lety seznámil Jan Zahalka a doslova mu propadl. Mezi jeho největší hráčské úspěchy patří tři mistrovské tituly s Tatranem Střešovice a několik startů v reprezentaci. Mezi ty trenérské řadí zisk tří mistrovských titulů s Tatranem Střešovice a druhého místa v Poháru mistrů 2011. Aktuálně je první sezonu hlavním trenérem klubu Technology Florbal Mladá Boleslav. Klub se pod jeho vedením poprvé za svoji historii probojoval do superfinále florbalové extraligy. Svoji sportovní seberealizaci kloubí Jan Zahalka se studiem na FTVS UK a prací profesionálního hasiče, které se věnuje již třináct let.

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Jaké bylo vaše seznámení s florbalem a kariérní růst?

Florbal mě okamžitě začal bavit, protože je to rychlý, dynamický sport. Český národ miluje hokej a florbal nabízí možnost, jak hrát, aniž by člověk musel mít drahé vybavení a musel umět dobře bruslit. Florbal nás chytil, sport u nás měl velmi rychlý start a já jsem se během prvních dvou let, kdy jsem se florbalu začal věnovat, dostal do extraligy. Začal jsem ve Spartě Praha, tam jsem odehrál necelé dvě sezony a rychle jsem se přesunul do Tatranu Střešovice, což je historicky nejúspěšnější český tým. Tam jsem odehrál zhruba 4–5 let jako hráč. V mládí byl pro mě sport všechno. Dával jsem mu nejvíc, díky němu jsem prošel střední školu a v podstatě do 24 let to byla moje hlavní životní náplň.

 

S jakou základní výbavou si vystačíme, když chceme začít hrát florbal rekreačně?

To je právě obrovská výhoda florbalu, a proto se v Česku neustále velice úspěšně rozvíjí. Florbal získává největší část členů díky tomu, že se dá hrát na každé škole. Stačí malá tělocvična, sálové boty, hokejka, míček a branky. Dobrá hokejka se dá pořídit do tisíce korun. Florbal má samozřejmě jasně daná pravidla, ale pro školní sport stačí to málo. My jsme hokejový národ a florbal baví všechny kluky i holky. Mnozí pak chtějí s florbalem pokračovat, protože to není finančně náročný sport. Lidé se u něj vyblbnou, baví je to, vyčistí si dobře hlavu.

 

Jak moc řeší profesionálové svou výstroj a kterým jejím částem se věnuje největší pozornost?

To už se samozřejmě dostáváme k úplně jiné úrovni v našem „profesionálním“ sportu. Kluci věnují florbalu obrovské penzum času a energie. Špičkové týmy trénují čtyřikrát až pětkrát týdně a o víkendu hrají zápas. Tam už rozhodují drobnosti a tito hráči dostávají vybavení od sponzorů a od svých klubů. Každý hráč má dvě až tři vlastní hokejky, má dvoje boty a své výstroji věnuje hodně času, především hokejky musí mít skvěle připravené. Jsou hráči, kteří jsou schopní strávit přípravou hokejky třeba půl dne.

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Jak vzpomínáte na své zkušenosti v pozici hráče?

Vzpomínám moc rád, protože jsem toho s florbalem hodně zažil. Ať už dobrého, nebo špatného. Když jsem hrál, snažil jsem se dávat florbalu maximum. Teď jako trenér vidím, že být hráčem je hrozně jednoduché, protože vám všechno připraví klub. Trenér připraví trénink, řekne, jak máte hrát, a hráč si s čistou hlavou jen užívá hru. Pozice hráče je nádherná a až ve vyšším věku si člověk uvědomí, jak to jednoduché to vlastně měl.

 

Věnoval jste se či věnujete se ještě nějakému jinému sportu?

Pokud člověk hraje florbal naplno a ještě k tomu chodí do práce, tak už nemá šanci věnovat se čemukoliv dalšímu, protože mu to zabírá většinu času. Chodím si vyčistit hlavu do posilovny, což sice není vyloženě sport, ale je to činnost, která mi hodně pomáhá udržovat rovnováhu mezi fyzickou a psychickou stránkou. Je to pro mě oproštění od starostí.

 

Jak vás hráčské zkušenosti ovlivnily pro práci trenéra?

Určitě si myslím, že kvalitní a dlouholeté hráčské zkušenosti jsou základem pro to, aby byl člověk dobrým trenérem. Ale na druhou stranu, je potřeba se věnovat i vzdělávání. Ideální trenér by měl mít padesát procent zkušeností jako hráč a z padesáti procent by měl ovládat teorii a práci z hlediska mentální stránky a fyzické přípravy hráčů a umět vědomosti dobře nakombinovat. Být dobrým trenérem v dnešní době znamená, že musíte mít zkušenosti, být na mentální výši, abyste byli schopní řešit problémy v týmu, a musíte mít též povědomí o tom, jak hráče připravit na fyzický výkon.

 Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Kdy jste vůbec začal uvažovat o možnosti trénovat?

O této možnosti jsem začal uvažovat ve chvíli, kdy můj zdravotní stav už nebyl ideální pro pokračování hráčské kariéry na vrcholové úrovni. Florbal je velmi náročný sport na pohybový aparát a většinou si člověk přivodí pár zranění, která se nakonec sečtou. Zdravotní stav pak není ideální. Pokud si chce člověk užít plnohodnotný život i po ukončení kariéry sportovce, měl by skončit včas. To se mi povedlo. V té době jsem dostal nabídku od pražského SSK Future, kde jsem skončil jako hráč. Během tří měsíců se ze mě stal hlavní trenér, byl to hodně rychlý start a musel jsem se naučit hodně věcí. Navíc jsem hned další rok dostal nabídku vrátit se do Tatranu na pozici hlavního trenéra. Musím říct, že minimálně první dva roky jsem se toho musel naučit opravdu hodně, a učím se pořád. Bez rozvoje sebe sama člověk nemůže nikdy říct, že je dobrým trenérem. 

 

Pro jaké povahové typy byste řekl, že je tato hra ideální?

Výhoda florbalu spočívá v tom, že je vhodný pro jakýkoliv povahový typ a rys. Je to velmi dynamická, rychlá hra, ale mají v ní místo jak dynamičtí hráči, kteří jsou zapálení do hry a hrají nahoru-dolů, tak i hráči, kteří u florbalu přemýšlejí a snaží se něco vymyslet. Proto je tak zajímavé a těžké složit dobře tým, ve kterém by byly zastoupeny všechny vlastnosti hráčů. Potřebujete jak bojovníky, kteří nabudí tým, tak i hráče, kteří hru v krizové situaci uklidní.

 

Jak vypadá vaše obvyklá příprava na trénink?

Záleží na tom, o jakém tréninku zrovna mluvíme. Zda jde o trénink v přípravném období, nebo o ladění formy ve vrcholové části sezony. Každá fáze má své jasné zásady a je potřeba na to být dobře připravený. Nelze se připravit pouze na jeden trénink, trenér musí mít dopředu připravený program na celý rok, aby věděl, čemu je zapotřebí se věnovat, a reagovat na to, jak se týmu daří a na čem je aktuálně nutné pracovat. Pak by měl být schopný improvizovat s tím, co je zrovna zapotřebí zlepšit. V dnešní době si trenér nemůže dovolit přijít na trénink nepřipravený a začít tam improvizovat. Neustále musí přemýšlet a dělat si zpětnou vazbu jak s hráči, tak i z pohledu výkonů v zápasech. Podle toho je nutné přípravu neustále upravovat, aby docházelo ke zlepšení výkonů a dosažení cílů.

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Vzpomínáte si na nějakou neobvyklou přípravu, neobvyklé podmínky?

Vzpomínám si na podmínky pro hráče i trenéry v době, kdy jsem před osmnácti lety začínal s florbalem já. Od té doby se velice změnily a šly hodně dopředu. Florbal získal prestiž, spoustu místa v médiích, přišli i sponzoři, a díky tomu všemu se podmínky neustále zlepšují. Mohu říct, že podmínky v Mladé Boleslavi už jsou na profesionální úrovni v tom směru, že hráči mají dobrý základ k tomu, aby se mohli soustředit jen na florbal. Boleslavský klub rovněž pomáhá hráčům do života, takže jim zajišťuje zaměstnání, vzdělání, ubytování a veškerý komfort, který je životně posouvá dál. Už to není jen o sportu, ale ti hráči mají i něco do života. To považuji za velký úspěch a věřím, že tímto směrem půjde florbal dál všude.

 
Čím se řídíte při určování strategie hry?

První věcí, kterou se řídím, je kvalita týmu, který trénuji. To znamená, jaké mám individuality a jaký styl hry hrajeme. To je to nejdůležitější. Dalším hlediskem je samozřejmě soupeř. Je naprosto běžné, že před každým zápasem se tým připravuje na soupeře prostřednictvím taktických videorozborů. Je důležité připravit se na soupeře z hlediska toho, které má dobré hráče, kde má naopak slabiny, kterých je potřeba využít. A samozřejmě mám vybraný okruh zkušenějších hráčů, se kterými řeším důležitá rozhodnutí.

 

Jakou roli hrají názory hráčů?

Snažím se vyslechnout jejich názor, i když se pak řídím svým úsudkem. Záleží na mém rozhodnutí, ale čím víc informací mám, o to kvalitněji se mohu rozhodnout a zvolit strategii, aby byl tým úspěšný.

 
Jaká jsou práva a povinnosti trenéra během zápasu? Má trenér možnost zasáhnout do hry či uplatnit své požadavky?

Florbal je v tomto ohledu hodně podobný hokeji, většinou se hraje na tři kompletní formace a práva a povinnosti trenéra jsou opravdu hodně široké. Trenér může hodně ovlivnit hru – složením formací, různou strategií od obranné k útočné atd. Velkou roli v našem sportu hrají speciální situace – to znamená přesilovka, hra v oslabení, hra v šesti bez brankáře, což jsou všechno situace, do nichž může trenér zásadně zasáhnout. Další důležitá věc je, že trenér po celou dobu zápasu komunikuje s hráči a snaží se je vyhecovat, uklidnit, poradit, jak lépe vyřešit situaci, kterou právě nezvládli, jak zareagovat na hru soupeře. 

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová


Jak pracujete s emocemi a stresem, který je vyvíjený hrou, očekáváním a civilním povoláním?

Myslím, že se s emocemi vyrovnávám celkem dobře. Nejvíc mi v tomto směru pomáhá cvičení, čtyřikrát až pětkrát týdně si chodím zacvičit do posilovny, kde na hodinu vypnu, vyčistím si hlavu a myslím, že to je to nejdůležitější.

 

Jak moc jste ambiciózní?

Ambiciózní jsem hodně, nerad prohrávám a přijmout prohru je pro mě těžké. Snažím se dělat maximum pro to, abych dosáhl vytyčených cílů.

 

Co se vám honí hlavou, když zrovna prohráváte důležitý zápas?

Letos se mi to stává celkem často, protože v této sezoně s Mladou Boleslaví spoustu zápasů většinu času prohráváme a zápasy otáčíme až v závěru. V takových chvílích se mi honí hlavou jen to, co změnit v zápase, aby to vedlo k vítězství. Jak změnit strategii, taktiku, které hráče nasadit, jak je namotivovat, aby to vedlo ke kýženému úspěchu. Takových situací letos zažívám opravdu hodně a určitě bych byl radši, kdybychom většinu času vedli a hráli v klidu. Takhle si však tu výhru víc vychutnáváme, když se nám povede zápas dotáhnout a otočit třeba pár vteřin před koncem.

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová


Jak funguje pravidlo „čím lepší příprava, tím lepší hra“?

Z mého pohledu stoprocentně. Jsem zastáncem tvrdé a skvělé přípravy nejen z hlediska fyzičky, ale i taktiky. Tyto dvě věci spolu úzce souvisí a florbal už je na takové úrovni, že ani jednu stránku nelze opomenout. Mladá Boleslav byla podle mě v této sezoně prvním florbalovým týmem v Česku, který v letní přípravě trénovat sedmkrát týdně po dobu deseti týdnů. Hráči to měli hodně těžké, ale přesně vidím, že jsme si to přenesli do sezony. Kvalitou našich tréninků se posouvá naše hra dopředu. Pokud nebudeme tvrdě trénovat a nebudeme špičkově připravení, nemáme šanci cokoliv vyhrát.

 

Kromě trénování extraligového florbalového týmu jste také profesionální hasič. Není jedno na úkor druhého?

Už je to opravdu těžké skloubit, protože každý měsíc jsem 240 hodin v práci. Mám specifickou pracovní dobu, mám 24hodinovou směnu a 48 hodin volno. Vejít se do toho s trénováním extraligového týmu a vedením zápasů je extrémně těžké. Padá na to veškerá dovolená a ještě mi v práci občas musí vyjít vstříc, abych stíhal všechno. Jsem za to moc vděčný. Bojím se, že se dostávám do bodu, kdy se budu muset rozhodnout, co dál.

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Jak vám v práci fandí na poli sportovní kariéry?

Musím říct, že kolegové v práci jsou pro mě velkými oporami, protože neustále srážejí mé ego na ten nejnižší možný bod. Kdykoliv hrajeme důležitý zápas v televizi, samozřejmě vždy fandí soupeři. Už několikrát se mi stalo, že jsem přijel do práce po nějakém důležitém zápase a vyslechl jsem si spoustu chytrých komentářů a hodnocení. Ale vím, že když jde do tuhého, kluci mi drží palce, což vidím v poslední době, kdy to hodně sledují. To mě těší, jejich podpora je pro mě důležitá, protože v práci trávím spoustu času, v podstatě třetinu života. Je to chlapská parta, kde se rozebírá úplně všechno a tohle k tomu patří. Samozřejmě se jim to snažím vracet, kdykoliv a kdekoliv to jde, u nás v práci o legrácky opravdu není nouze, je to nejlepší kompenzace napětí a stresu spojená s naším zaměstnáním.

 

Jaký je váš humor?

Vzhledem k tomu, že jak ve florbalu, tak i v hlavní práci, jsem v kolektivech, kde jsou takřka jen muži, je můj humor dost specifický. Od černého humoru přes cynický až téměř k dětským legráckám. Tahle široká škála humoru mě udržuje ve zdravém psychickém rozpoložení. Jak je známo, humor je nejlepší hromosvod všech stresových situací. U nás v práci to platí a vím, že lidé, kteří nejsou z toho prostředí, by to nepochopili. Ale pro nás je to normální a čistíme si tím hlavu. Humor mám moc rád a je to pro mě důležitá součást života.

 

Jak si udržujete v rovnováze psychiku? Kromě toho, že vám užitečně slouží smysl pro humor?

O fyzičce a svém odpočinku v posilovně jsem už hovořil. V psychické rovině mi hodně pomáhá, že mám dvě práce, z toho jedna je sportovní a druhá v pozici hasiče, kde je to psychicky také hodně náročné, ale o dost jinak. Naučil jsem se mezi tím velmi dobře přepínat a v momentě, kdy to potřebuji, přepnu do druhého módu. Hodně mi to pomáhá. Snažím si v obou zaměstnáních najít to pozitivní a přenést si to do druhé práce. To mě posiluje. Díky tomu dokážu dobře zvládat krizové situace. Naučil jsem se pracovat pod tlakem a řešit věci v klidu. K tomu mi pomohlo jak trénování, tak i práce hasiče. Myslím, že je to velká výhoda. 

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Vzděláváte se v trenérském oboru, což jistě obnáší i psychologii. Jak se vám v této oblasti daří?

To je pro mě zajímavá otázka, protože se na psychologii snažím hodně zaměřovat. V tomto směru je pro mě velkým vzorem Marian Jelínek, se kterým se trochu osobně znám a byl jsem na několika jeho vzdělávacích programech. Hodně ho uznávám a líbí se mi jeho filozofie, kterou razí. Snažím se to sám přenášet do sportu i do života. Myslím, že je to ta správná cesta. Abych si sám vyrovnal to, že mám zkušenosti hráčské a potřebuji i ty vědomostní, tak se vzdělávám na FTVS UK a snažím si dostudovat nejvyšší trenérské vzdělání. Je fajn, že jsem tam v kontaktu s dalšími lidmi, kteří se pohybují ve vrcholovém sportu.

 

Jaké jsou vaše životní priority?

To je otázka k zamyšlení. Především díky práci se moje životní priority v posledních deseti letech zásadně změnily. Mám výhodu v tom, že ve svém životě dělám věci, které mě hodně baví a naplňují. Ale rozhodně vím, že největší prioritou by pro člověka měla být jeho vlastní rodina. Na tom se snažím zapracovat, aby to tak bylo i u mě. 

 

Děkuji za rozhovor.

 

Text: Michaela Lejsková

Foto: Lenka Hatašová www.lenkahatasova.com

Vytvořeno ve spolupráci:

Technology Florbal Mladá Boleslav www.florbalmb.cz

Designhotel Elephant Prague www.hotel-elephant.cz

Hotel Grandior www.hotel-grandior.cz

LE Hotels Group www.le-hotels.cz

Backstage

Korektura textu: Vladana Hallová

Produkce: Michaela Lejsková

Publisher: Profesní magazín Best of www.ibestof.cz

Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová
Jan Zahalka, foto: Lenka Hatašová

Partneři

Designehotel Elephant Praha
Hotel Grandior
LE - Hotels Group


Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque

01.07.2020 | Ve svých dvaceti osmi letech se poprvé seznámil s hrou zvanou pétanque. Výzvou byla iniciativa přátel ...


Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.
Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.

28.09.2019 | Od začátku měsíce září 2019 má Dostihový spolek a.s. nového ředitele. Stal se jím Jaroslav ...


Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy
Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy

20.09.2018 | Narodil se v Brně, vystudoval ekonomii ve Washingtonu, kde také začal svou pracovní kariéru ve ...


Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno
Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno

14.05.2018 | Sportu se věnuje od raného dětství, od r. 2008 pracuje jako lektorka v Centru univerzitního sportu ...


Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad
Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad

04.04.2018 | Charismatický člověk, který se vám dívá přímo do očí a ve chvíli, kdy hovoří o motorkách, ...




Vyhledávání:
Newsletter:

Best of ... na Facebooku!
Menstyle.cz na Facebooku RSS iBestof
Nejčtenější články za měsíc

Nejžhavější tagy