Jiří Beran – trenér národního týmu kordistů a zakladatel centra sportovního šermu SC PRAHA


Jiří Beran, foto: Robert Vano
Jiří Beran, foto: Robert Vano
17.05.2012 00:20 | Michaela Lejsková

 

 

 

"Okolo šermu se vytváří skupina zapálených lidí bez ohledu na výkonnost, pohlaví, věk, kde je vám dobře a na tréninky, turnaje i společné akce mimo šerm se těšíte." Jiří Beran

 

 

 

Sportovní šerm vás může zaujmout hned z několika důvodů. Svou kulturou a dokonalým pojetím, bohatou historií anebo svým působením na zlepšení fyzické či psychické kondice. Jiří Beran je kordista, který reprezentoval Československo i Českou republiku na světových soutěžích, kde dosáhl skvělých úspěchů. Je zakladatelem centra sportovního šermu SC Praha, který je určen nejen pro profesionály, ale pro všechny, kdo by si chtěli tento krásný sport pouze vyzkoušet. Věřím, že rozhovor o sportovním šermu ve vás vzbudí nemalý zájem!

Jiří Beran, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Jaký typ lidí podle vás vyhledává sportovní šerm?

Šerm vždy vyhledávaly osobnosti, dříve se často jednalo o elitní skupinu lidí, to platilo přibližně do dvacátých let minulého století, pak velkou práci odvedl Sokol, kdy sportovní šerm byl jednou z jeho sportovních aktivit. Po roce 1948 ztratil šerm veškerou podporu a jeho další rozvoj začal teprve koncem 70. let minulého století. Šerm má více jak dvoutisíciletou tradici a zároveň je zakládajícím sportem olympijských her. Tím se může pochlubit jen velice málo sportů.

 

Šerm je poněkud minoritním sportem. Komu byste ho doporučil?

Šerm není a nebude masovým sportem, je předurčen především pro kreativní typ lidí, pro ty, kteří zvládají stresové situace, umějí se ovládat, mají trpělivost si počkat na správný okamžik, jsou pracovití, naučí se určité technické dovednosti, mají v sobě rytířské chování a velkorysost. Je to asi nejlepší škola pro děti, které chtějí být v životě úspěšné. Například všichni členové našeho šermířského klubu, a to máme asi nejvíc aktivních členů v republice (cca 90), začínají jako žáci přibližně v devíti letech a končí jako vysokoškoláci.

 

Jaké parametry musí zájemce o šerm splňovat?

Žádné nejsou předem určeny, vlohy pro šerm se ukážou až časem, neboť šerm je kombinace fyzické připravenosti, hlavy (tj. šermířského myšlení), pracovitosti a speciálního talentu, který buď máte, nebo ne a naučit se nelze. A když se všechny tyto elementy sejdou, pak můžete být mistr světa. Ovšem když něco z toho chybí, tak to nevadí – budete dobří na odpovídajících úrovních, ale vždy vám šerm přinese velké zážitky a osobní obohacení.

Jiří Beran, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Na čem bylo závislé vaše rozhodnutí věnovat se sportovnímu šermu?

Byla to náhoda. Dříve se lidi k šermu dostali přes někoho z rodiny nebo ze známých. Dnes je tu internet a další možnosti. Já hrál v mládí vrcholově fotbal, nejvyšší dorosteneckou ligu, a na průmyslovce jsem čtyři roky seděl v lavici s kamarádem, který byl reprezentantem v kordu a vzájemně jsme si fandili – já jemu v šermu a on mně ve fotbalu a pak se stalo, že jsem si to šel ze zvědavosti vyzkoušet a už jsem byl ztracen (v dobrém slova smyslu). Začal jsem šerm trénovat, měl jsem dobré fyzické předpoklady a štěstí na dobré trenéry a za pět let jsem se dostal do národního týmu, kde jsem pak byl téměř 10 let.

 

S jakými očekávání jste do tohoto sportu šel a v čem jste časem přehodnocoval?

Nejdřív mě úžasně bavila ta kreativita, já jsem si vymyslel akci a soupeř dostal zásah, to bylo něco, co jsem do té doby neznal, připadalo mi to jednoduché, za necelý rok jsem měl první výkonnostní třídu a myslel si, že to takhle rychle půjde dál. Ale nešlo, pak už to byla tvrdá práce, sbírání zkušeností a postupné zlepšování až téměř k absolutní světové špičce (6. místo na MS, vítězství v Poháru mistrů).

 

Jakou procentuální fyzickou a psychickou kondici tento sport vyžaduje a jakou přináší?

Je to vyvážené. Podle mých zkušeností je to 30 % fyzická příprava, 30 % technická příprava –zde je nutné mít dobrého trenéra, 20 % psychická připravenost a 20 % něčeho, čemu se říká šermířský talent, ale to nikdo nikdy nepopsal a asi ani nepopíše. Proto je to takový adrenalinový sport: všechno jste spočítal, jste dokonale připraven a prohrajete se soupeřem, který je papírově slabý, ale krásné je to, že to platí také obráceně, tj. jste v určité chvíli schopen porazit třeba mistra světa, s tím mám konkrétní zkušenosti.

Jiří Beran, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

O šermu hovoříte také jako o životním stylu. Jak byste tento styl popsal?

Tak to prostě je, nikdo se do toho nestylizuje, to prostě vyplyne samo. Většinou šermuje celá rodina nebo příbuzní, popřípadě vaši dobří kamarádi. Tím že je ten sport tak kreativní, vytváří neustále nové situace, kombinace akcí a taktik, že i já jako trenér, který trénuje 20 let, se stále učím nové věci. Všechny akce byly již dávno vynalezeny, ale jejich kombinace jsou nekonečné. Například chod domácnosti i rodinný život jsou ovlivněny šermem. Být trenérem šermu je něco jako poslání (to slovo se mi nelíbí, ale popisuje něco víc než zaměstnání), já i moji kolegové trenéři to jako zaměstnání nevnímáme. Pár příkladů: můj syn je šermíř (naše šermířská jednička), dcera šermířka, její manžel šermíř (naše šermířská trojka). Když měla dcera svatbu, tak jediný volný víkend, kdy nebyl turnaj nebo světový pohár, byl jeden termín v dubnu a tak tehdy byla svatba, aby mohli přijet všichni kamarádi šermíři z celé republiky. Když jste třeba týden na dovolené s šermíři, je normální, že se celý týden mluví o šermu, o plánech, o turnajích, o přípravě apod. Šerm je mimochodem úžasný relax na odbourání stresu během krátké chvíle, například půl hodiny šermu bych přirovnal ke dvěma hodinám fotbalu, nebo jízdy na kole.

 

Od jak útlého věku doporučujete trénovat šerm a s jakým dalším sportem jej ideálně kombinovat?

Ideální pro děti je začít mezi 8. až 13. rokem. Pro ostatní zájemce je věk bez omezení. Doplňkové sporty jsou vítané, čím více, tím lépe.

 

Jak vypadá standardní výbava šermíře?

Od hlavy dolů: maska, šermířský oblek (blůza + kalhoty), podvestička, rukavice, podkolenky, boty, elektrický kabel, kord/fleret/šavle.

Jiří Beran, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Co potřebuji, pokud bych se šermu začala věnovat, a na kolik mě taková základní výbava přijde? Případně, mohu si věci někde vypůjčit, pokud chci šerm pouze vyzkoušet?

První tři měsíce stačí u nás v klubu zaplatit příspěvky 2 500 Kč (za půl roku) a nepotřebujete vůbec nic, vše vám zapůjčí klub. Jakmile projdete základní přípravkou a půjdete na soutěže, budete si muset koupit základní vybavení v ceně cca 5 tisíc Kč, ale je také možné si toto pořídit z druhé ruky a to je potom levnější.

 

V jakém rozsahu je u nás tento sport populární a jak hodnotíte zájem veřejnosti o něj?

V současné době je patrný nárůst zájmu o tento krásný sport, naše členská základna se každým rokem zvyšuje cca o 10 %, dnes se již blížíme ke stovce aktivních šermířů, to jsou ti, co jezdí na soutěže. Novým momentem je nárůst zájemců staršího věku (manažeři, učitelky apod.). Tito zájemci jsou příkladem pro mladé začátečníky, neboť jsou velmi pracovití a vždy dobře připraveni, je radost sledovat, s jakým zaujetím šermují.

 

Které z vašich osobních úspěchů na mezinárodním poli hodnotíte jako stěžejní, klíčové a jaký máte k nim vztah, když na ně vzpomínáte s odstupem?

Zcela určitě to bylo mé 6. místo na MS v Barceloně v roce 1985, a protože Jarda Jurka byl druhý, tak jsme v šermířském světě způsobili hotový poprask, protože mít dva zástupce v osmičlenném finále se často nepovede ani super šermířským velmocím jako jsou Italové, Rusové, Němci apod. Tyto státy tam tehdy neměly ani jednoho závodníka. Dále jsem v roce 1988 vyhrál Pohár mistrů, kde mohou startovat jen mistři jednotlivých států. To bylo velmi prestižní vítězství a dodnes, když vidím na zdi repliku historického kordu (cena pro vítěze), tak si vzpomenu, jak úžasnou jsem tehdy měl formu a ani olympijský vítěz a ani 2. z olympiády neměli proti mně šanci.

Jiří Beran, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

Připravujete se na další reprezentaci nebo už se věnujete pouze trénování?

Již 20 let se věnuji trénování, z toho čtyři roky profesionálně jako trenér národního týmu kordistů, a i když se pořádají mistrovství světa a Evropy veteránů, tak mě to zatím neláká. Na to bych se musel hodně připravovat, stejně jako se připravují reprezentanti, a na to vůbec není čas, chci se maximálně věnovat svým svěřencům.

 

Jak vypadá standardní příprava šermíře, jde-li o světové soutěže?

Základem je trénink v oddílech (volný šerm, školy s trenérem, všeobecná příprava, regenerace). Potom dále každou středu a čtvrtek vedu trénink reprezentantů, to přicházejí seniorští a juniorští reprezentanti z ostatních klubů k nám do SC PRAHA na společný volný šerm a šermířské nohy (speciální trénink nohou). V pátek se obvykle odjíždí na domácí turnaje nebo na turnaje Světového poháru, čtyřikrát do roka mají reprezentanti týdenní mezinárodní soustředění obvykle v Maďarsku nebo Německu. V posledních letech šla úroveň českého šermu hodně nahoru, a tak evropské velmoci jezdí jednou až dvakrát do roka k nám.

 

Jak si stojí naši reprezentanti a o jakých nadějích lze hovořit?

Naši kordoví junioři a kadeti již deset let patří mezi absolutní světovou špičku a stále vozí medaile z mistrovství světa a Evropy kadetů (do 17 let) a juniorů (do 20 let). Na tom se dá hodně stavět, ale i v Brně v současné době vychovali výborného fleretistu, který vede juniorský světový žebříček a to je pro náš fleret výborná věc.

 

Pokud se někdo pokouší, ale přesto se šerm pořádně nenaučí, co si jiného si z lekcí minimálně odnese?

Šerm zůstane v něm, později do šermu přivede své děti nebo vnoučata. Málokdo se dostane na vrcholovou úroveň úplně stejně jako v jiných sportech, ale tenhle sport se dá aktivně dělat do 80 let, veteráni mají např. kategorii nad 70 let. Okolo šermu se vytváří skupina zapálených lidí bez ohledu na výkonnost, pohlaví, věk, kde je vám dobře a na tréninky, turnaje i společné akce mimo šerm se těšíte.

Jiří Beran, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano

 

V jakém měřítku se šermu věnují ženy?

Není rozdílu mezi mužským a ženským pojetím šermu. Doporučuji jej ženám, neboť jsou emotivnější a šerm působí jako výborná psychohygiena proti stresu. U nás v republice má členská základna poměr kluci/holky asi 2/1.

 

Jak se žena může v rámci šermu vyvíjet coby osobnost a jakou může očekávat fyzickou kondici? Případně, jsou při tomto sportu nějaké nežádoucí dopady na fyzičku?

Vše je stejné jako u mužů, spíše se jedná o staré předsudky, ale to se týká většiny sportů. Šerm žádné nežádoucí dopady nemá, je to dokonce jeden z nejbezpečnějších sportů (dle statistik pojišťoven).

 

Jaký je váš názor na to, když se ženy aktivně věnují šermu? Není to přece jen spíše mužská parketa?

Ideální je, když šermuje celá rodina, jako je to běžné v Itálii, která je v šermu nejlepší na světě. Tam jde děda s vnukem do tradičního klubu, předá ho trenérům a jde si zašermovat se svými vrstevníky, pak přijdou rodiče, ti si zašermují také, děda s babi pak v klubové kavárně s vnukem/vnučkou na ně počkají a společně jedou domů. Zní to jako kýč, ale takhle to v tradičních italských klubech funguje. Mimo jiné to je i můj vysněný cíl.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Text a produkce: Michaela Lejsková

Foto: Robert Vano www.robertvano.cz

Foceno v areálu Žofín Garden www.zofingarden.cz

Publisher: magazín Best of www.ibestof.cz

Jiří Beran, foto: Robert Vano
Foto: Robert Vano
Jiří Beran, foto: Robert Vano
Jiří Beran, foto: Robert Vano
Jiří Beran, foto: Robert Vano
Jiří Beran, foto: Robert Vano
Jiří Beran, foto: Robert Vano
Jiří Beran, foto: Robert Vano

Partneři

Žofín Garden


Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque

01.07.2020 | Ve svých dvaceti osmi letech se poprvé seznámil s hrou zvanou pétanque. Výzvou byla iniciativa přátel ...


Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.
Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.

28.09.2019 | Od začátku měsíce září 2019 má Dostihový spolek a.s. nového ředitele. Stal se jím Jaroslav ...


Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy
Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy

20.09.2018 | Narodil se v Brně, vystudoval ekonomii ve Washingtonu, kde také začal svou pracovní kariéru ve ...


Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno
Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno

14.05.2018 | Sportu se věnuje od raného dětství, od r. 2008 pracuje jako lektorka v Centru univerzitního sportu ...


Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad
Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad

04.04.2018 | Charismatický člověk, který se vám dívá přímo do očí a ve chvíli, kdy hovoří o motorkách, ...