Kateřina Neumannová – běžkyně na lyžích a bikerka


Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
10.10.2013 09:01 | Hana Robinson

Dlouhá léta bojovala o vavříny v běhu na lyžích, a to velmi úspěšně. Z olympiád si odvezla celkem šest medailí. Bronzovou, čtyři stříbrné a zlatou. Léta dřiny a odříkání jí dala schopnost nevzdávat se a bojovat i mimo sportovní hřiště. „Člověk musí spoustu závodů prohrát, aby vyhrál ten největší,“ říká naše špičková lyžařka, která se dnes mimo jiné snaží pomáhat sportovcům po ukončení kariéry. Kateřina Neumannová inspirovala celý národ a zanechala nám obrovský sportovní odkaz.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Kdo vás nasměroval do bílé stopy? 

První sportovní krůčky obvykle začínají v rodině a u mě tomu nebylo jinak. Byli to tedy moji rodiče, kdo mě k běžkování přivedl. U nás doma se lyžování vnímalo jako přirozená součást našich životů, jak sjezdové, tak i lyžování klasické. Překvapivě jsem ale zpočátku měla mnohem blíže k lyžování sjezdovému. Nemůžu ale říct, že by mě někdo přímo vedl či nutil do vrcholového sportu.

 

V kolika letech je ideální s běžkováním začít a kdy jste s ním začala vy? 

To se nedá takto jednoznačně říci. Velmi totiž záleží na tom, jestli například dítě na horách žije a tím přirozeně získává cit pro sníh a zda se věnuje i dalším sportům. Pokud ano, může začít intenzivně běžky trénovat třeba až ve čtrnácti letech. Já jsem se do svých šestnácti let věnovala jiným sportům a klasické lyžování u mě bylo až tak na třetím místě. Zkoušela jsem kanoistiku a sjezdové lyžování. Běžkám jsem se sice věnovala od malička, ale zdaleka ne tak intenzivně jako jiným sportům.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

To mi připadá na vrcholového sportovce poměrně pozdě... 

Ano, to bylo docela pozdě. Díky tomu, že jsem se do té doby věnovala intenzivně kanoistice a v zimě sjezdovému lyžování, měla jsem dobrý sportovní základ. Když jsem se začala věnovat běžkám, během dvou let jsem se dostala do reprezentace. Šlo to u mě poměrně rychle. Musela jsem se vlastně naučit jen techniku, protože právě díky základu z jiných sportů jsem byla po kondiční stránce skvěle vybavená. Navíc se skutečnost, že jsem začala až v šestnácti letech, později projevila jako výhoda. Nebyla jsem totiž psychicky opotřebovaná a tréninky mě nenudily, naopak mě bavily. Děti, které od deseti let znají jen ten svůj sport, se rychleji unaví a daný sport je může přestat bavit. Existují ale samozřejmě sporty jako moderní gymnastika či plavání, kterým se dítě musí věnovat od malička.

 

Co vás tedy přimělo opustit kanoistiku a sjezdové lyžování a orientovat se na běžky? 

Odhalila jsem krásu skluzu. Nemusela jsem najednou stát fronty na sjezdovce, abych se párkrát svezla z kopce dolů. Samozřejmě k tomu přispěla i krása Šumavy, kde jsem trénovala, a ta neskutečná volnost pohybu v přírodě.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Jaké vlastnosti či dovednosti musíte mít k tomu, abyste se stala špičkovým lyžařem? 

Domnívám se, že zvláště u žen je naprosto zásadní hlava. U dospívajících děvčat je padesátiprocentní neúspěch a vzdání se tohoto sportu. Běžky jsou opravdu tvrdý sport, a když vám v dospívání život nabízí množství jiných lákadel než neustálou dřinu na trénincích, málokdo tomu odolá. Proto si myslím, že ženy k tomuto sportu musejí být jaksi mentálně předurčené.

 

Jak byste zhodnotila svoji úspěšnou kariéru? 

Byly to opravdu roky velké dřiny, které ale samozřejmě musely být postaveny na talentu. To, co mi bylo dáno shůry, a geny od rodičů byly velice dobrý základ. Ovšem jen základ pyramidy, na které se muselo hodně stavět roky tréninku. Klasické lyžování je sport, kde se nedá nic ošidit. Vše se musí vydřít hodinami, týdny a roky tvrdého tréninku.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Jakou část ve vaší kariéře hrál talent a jakou tvrdá práce? 

Tohle je téma, na které často vedu své semináře, tedy „Talent versus tvrdá práce“. Část talentu se jistě dá nahradit pílí. U sportu, který jsem dělala já, si dovolím tvrdit, že dvě třetiny byla tvrdá práce. Ovšem bez talentu, na kterém se dá stavět, se neobejdete.

 

Na který nejraději vzpomínáte?

Z lidského hlediska to byl určitě můj nejslavnější závod, tedy olympiáda v Turíně, kde jsem získala zlato. Ty chvilky v cíli byly pro mě velmi silným emočním zážitkem. Padlo mnoho slz. Ale po sportovní stránce je to něco jiného. Rok po olympiádě jsem vyhrála mistrovství světa o opravdu velký rozdíl, půl minuty na deset kilometrů. Tento závod byl z mé strany, dovolím si říci, naprosto dokonalý. Ráda vzpomínám také na svůj úplně první triumf ve Světovém poháru v rakouském Ramsau před zraky dvou autobusů fanoušků ze Šumavy, kde také teklo mnoho slz. Olympiáda je ale jen jedna.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Na který závod naopak vzpomínáte nerada? 

Mám takové motto: „Člověk musí spoustu závodů prohrát, aby vyhrál ten největší.“ Spoustu závodů jsem dojela jako poražená, kdy jsem se na trati vyloženě trápila. Buď jsem nebyla dobře připravená, byla jsem nemocná, anebo to zkrátka jen ten den nešlo. Například olympijský závod v Atlantě na horském kole. Ten bolel hodně.

 

Když říkáte, že to ten den prostě nejede, jak takový stav na trati překonáte? 

Pokud se to stane v jednom či dvou závodech sezóny, tak to není žádná tragédie a člověk jde dál. Víte, že za pár dnů bude další závod, kde si spravíte chuť. Samozřejmě pokud se ale jedná o důležitý závod, třeba ten olympijský, na který dřete velice dlouho, a pak se na trati trápíte, to je opravdu nepříjemné. Zažila jsem to na olympiádě v Salt Lake City, kdy se nám nepodařilo dobře namazat na sprint. Tenkrát jsem zaručeně prohrála medaili, nejspíš tu zlatou. Další velké závody byly v nedohlednu a já jsem měla hodně co dělat, abych neztratila motivaci a chuť do dalších tréninků.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Chtěla jste v ten moment s lyžováním seknout? 

Ne, takový moment jsem ve své kariéře nezažila. Když jsem byla v juniorském věku, měla jsem problémy se zády a lékaři mi dokonce hrozili ukončením sportovní kariéry. Dobře si tedy pamatuji, jaké to bylo, když jsem nemohla nějaký čas trénovat. S lyžováním jsem skončila v momentě, kdy jsem s ním skončit chtěla. Kdy jsem věděla, že lepší být nemůžu.

 

Zmínila jste horská kola, vaši druhou vášeň. Co vás k nim přivedlo? 

Součástí lyžařského tréninku byla i horská kola, která v devadesátých letech zažívala ohromný boom. Zlákalo mě to a zkusila jsem odjet pár závodů. Okamžitě jsem začala vyhrávat. Horská kola byla tenkrát na obrovské vlně, byla podporovaná jak médii, tak i sponzory.

 

Nenapadlo vás tedy přesedlat „do sedla“? 

Přiznám se, že byl okamžik, kdy jsem zvažovala, zda není lepší být pátá cyklistka na světě než pátá či osmá světová lyžařka. Chvíli se to i zdálo být lepší. Běžkování jsem ale měla vždy raději a horská cyklistika pro mě byla až na druhém místě. Nějakou dobu se mi dařilo oba sporty poměrně úspěšně kombinovat. Později jsem se ale poslušně vrátila ke svému sportu číslo jedna.

 

Co byste řekla, že je na klasickém lyžování to nejtěžší? 

Nejtěžší a současně nejhezčí je na tomto sportu fakt, že je velmi spravedlivý. Nestane se, že by někdo vyhrál náhodou. Zvítězil ten, kdo přípravě obětoval nejvíce, kdo byl ten den nejlepší.  Může se samozřejmě stát, že některý tým lépe připraví lyže, ale i tak platí, že kdo má natrénováno, vyhrává.

 

Jaká je u nás dnes běžkařská obec? A co mladé talenty?

Běžecké lyžování u nás vždy bylo, je a bude masový sport. Co se ale týká špičkových závodníků, tam trochu pokulháváme. Kam sama dohlédnu, svoji nástupkyni bohužel nevidím. Jak jsem říkala, lyžování je o velké dřině a ne každý na to má předpoklady.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Přijde mi to trochu škoda, ne-li ostuda, že nemáme v záloze další špičkovou lyžařku alespoň se blížící vaší velikosti? 

Víte, lidé nemohou očekávat, že se každou generaci narodí další Neumannová či Bauer. Nenazvala bych ostudou fakt, že nemáme medailisty. Připouštím ale, že je trochu pod úroveň historie a tradice našeho klasického lyžování, že nedisponujeme závodnicí, která by se pravidelně umísťovala do patnáctého místa Světového poháru.

 

Řekla byste, že máme u nás dobré tréninkové podmínky v porovnání s ostatními lyžařskými velmocemi? 

Klimatické podmínky u nás nejsou úplně ideální, přece jen nejsme skandinávská země. Já jsem ale měla štěstí, protože jsem poměrně brzy získala prvního sponzora a díky němu jsem mohla trénovat, jak a kde jsem chtěla. To mi hodně pomohlo. V čem jsem měla ale velkou nevýhodu, byl fakt, že jsem byla vždy sama. Norské či ruské týmy měly nejen skvělé vybavení, zázemí, servismany a podobně, ale hlavně jich bylo více závodnic, měly skvělou partu a na trati si pomáhaly. Já jsem byla vždy sama a to víte, na špici vítr fouká nejvíce.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Mrzelo vás to někdy? 

Zvykla jsem si být individualista a ostatní jsem neřešila.

 

Jak vypadal váš realizační tým? 

Spoustu let jsme prožili jen společně s mým trenérem Standou Frühaufem. V jeden okamžik jsme ovšem pochopili, že to tak už dál nepůjde. Postupně jsem si okolo sebe vybudovala tým osmi lidí. Na větší závody jsme pak jezdili už ve čtyřech lidech. Tedy s trenérem, servismanem, manažerem či fyzioterapeutem.

 

Mluvila jste do přípravy lyží, nebo jste důvěřovala svému servismanovi? 

Musela jsem mu věřit, protože pro mě odváděl obrovskou práci a to pro něj znamenalo hodiny v lyžárně a velkou zodpovědnost. Například na olympiádu v Turíně jsme vezli padesát šest párů lyží. Musela jsem se starat o sebe a svou přípravu, a neměla jsem tedy čas se starat o nic dalšího. Může se samozřejmě stát, že se servismanovi v náročných podmínkách nepodaří namazat správně. Nikdy jsem mu ale nic nevyčítala.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Sníh je jistě nevyzpytatelný. Jaký je pro běžkaře rozdíl mezi technickým a přírodním sněhem? 

V zásadě není moc velký. Technický sníh je nutností dnešní doby a přiznám se, že jsem na něm lyžovala raději, protože takový sníh má trvanlivější vlastnosti. Přírodní sníh rychleji taje, měkne, rychleji se mění jeho struktura. Je těžší na něj lyže dobře připravit.

 

Komentujete lyžování pro Českou televizi. Nemáte někdy při komentování chuť se k lyžování vrátit? 

Komentování je pro mě spíše koníček a zábava. Díky němu se opět dostanu do blízkosti sportu, který jsem tolik milovala. Ale nemůžu říci, že by mě to lákalo, i když jisté emoce to samozřejmě ve mně vyvolává.

 

Mnoho sportovců se po ukončení kariéry ke svému sportu vrací. Co si o tom myslíte? 

Velice jim rozumím. Když je člověk úspěšný, je středem sportovního světa a to je spojeno se spoustou emocí. Navíc najít něco, co by tohle nahradilo, je velice těžké. Sportovní návraty jsou obvykle spojené s pocitem prázdnosti sportovce. Pocity uznání a slávy se těžko opouštějí. U mě návrat ale nehrozí.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Co byste doporučila sportovcům, kteří kariéru končí? Kam by měly směřovat jejich kroky? 

Já jsem měla štěstí v tom, že po ukončení kariéry jsem ihned nastoupila do manažerské oblasti. Měla jsem okolo sebe lidi, kteří mě v tom podpořili. Ne každý má ale to štěstí a ne každý se například může věnovat tréninkové činnosti. Ve spolupráci s Českým olympijským výborem připravujeme projekt Dvojí kariéra, který je určen právě sportovcům končícím kariéru.

Když se patnáct let pohybujete ve sportu, reálně vám poté chybí patnáct let pracovní praxe. Snažíme se tedy podat pomocnou ruku vrcholovým sportovcům při realizaci i v běžném životě.

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

 

Máte v naší sportovní kultuře výsadní postavení. Jaký přínos myslíte, že pro sportovní společnost máte? Připadáte si například jako inspirace pro ženy? 

Prožíváme úplně stejný život jako každý jiný, jen jsme trochu více vidět. Možná si malinko připadám jako inspirace v tom, že i jako máma jsem dokázala dále sportovat na vysoké úrovni. Je ale pravda, že jsem měla okolo sebe lidi, kteří mi to umožňovali.

 

Jak se sport podepsal na vašem přístupu k životu? 

Sport mě naučil tvrdé dřině, nevzdávat se a překonávat překážky. Každý úspěšný sportovec má tyto věci zakódované a nechce prohrávat ani mimo sportovní hřiště.

 

Řekla byste, že jste si splnila svůj sportovní sen? 

Určitě. Vyhrála jsem olympijské hry. A navíc jako máma. To bylo nejkrásnější období mé kariéry. Mateřství mě určitě změnilo, udělalo mě mentálně daleko silnější.

 

Půjde vaše dcera ve vašich šlépějích?

Svou dceru samozřejmě ke sportu vedu, zatím se ale snažím, aby se všeobecně sportovně rozvíjela, a dál se uvidí. Předpoklady na to má. Nechci ovšem, aby byla jedno z těch dětí, které skvěle běžkují, ale neumějí udělat kotrmelec. Proto je důležité zkusit více sportů a dítě všeobecně rozvíjet.

 

Jak se dnes udržujete v kondici vy sama? 

Několikrát za týden se nějakému sportu snažím věnovat. V zimě lyžuju, v létě jezdím na kole a běhám. A cítím se skvěle. 

 

Děkuji za rozhovor.

 

Text: Hana Robinson

Foto: Lenka Hatašová www.lenkahatasova.com

Make-up a vlasy: Pavel Filandr www.pavelfilandr.cz

Vytvořeno ve spolupráci s restaurací Campanulla www.campanulla.cz

Korektura textu: Alžběta Strnadová

Produkce: Michaela Lejsková

Publisher: magazín Best of www.ibestof.cz

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

foto: Lenka Hatašová

Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová
Kateřina Neumannová, foto: Lenka Hatašová

Partneři

 Campanulla - restaurace a kavárna
Pavel Filandr Dress and Shoes


Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque

01.07.2020 | Ve svých dvaceti osmi letech se poprvé seznámil s hrou zvanou pétanque. Výzvou byla iniciativa přátel ...


Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.
Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.

28.09.2019 | Od začátku měsíce září 2019 má Dostihový spolek a.s. nového ředitele. Stal se jím Jaroslav ...


Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy
Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy

20.09.2018 | Narodil se v Brně, vystudoval ekonomii ve Washingtonu, kde také začal svou pracovní kariéru ve ...


Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno
Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno

14.05.2018 | Sportu se věnuje od raného dětství, od r. 2008 pracuje jako lektorka v Centru univerzitního sportu ...


Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad
Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad

04.04.2018 | Charismatický člověk, který se vám dívá přímo do očí a ve chvíli, kdy hovoří o motorkách, ...