Petr Dědek ml. - golfista


Petr Dědek, foto archiv
16.03.2015 07:15 | redakce

Petr Dědek ml. se věnuje golfu s velkým zápalem a slaví jeden úspěch za druhým. Na European Tour ho čeká třetí start v kariéře. V březnu si zahraje v Maroku o trofej Hassana II. Loni sbíral zkušenosti na D+D REAL Czech Masters a Russian Open, kromě toho absolvoval tři turnaje Challenge Tour. Od září se připravuje v Dubaji, kde má svůj druhý domov. Je členem Emirates Golf Clubu, kde se koná Omega Dubai Desert Classic. Do Česka si za poslední půlrok odskočil pouze jednou. Doma ve Vrchlabí strávil vánoční týden, a pak zase zpátky do Emirátů.

Petr Dědek, foto archiv

 

Golfu jste se profesionálně začal věnovat před třemi lety. Jak bilancujete nad rozjezdem své kariéry?

Je zajímavé srovnat, co jsem zažil za poslední rok, jaké posuny jsem udělal od chvíle, co jsem se golfu začal věnovat naplno. Je to obrovský pokrok. Týká se to nejen golfu, ale všeho kolem, tréninku, stravování, mentální síly. I když jsem neudělal žádný velký výsledek, účasti na turnajích v Rusku a na Czech Masters byly nejlepší zkušenosti. Právě to mě utvrdilo v tom, že chci dávat golfu naprosté maximum.

 

Čeká vás ostrý start do sezóny v Maroku na European Tour. Jak se těšíte?

Je to pro mě obrovská výzva. Vím, že jsem se zlepšil, ale teď to musím prodat na hřišti.

 

Trénuje vás David Carter (pozn. redakce: vítěz Irish Open 1998). Věnoval se vám jak na Albatrossu, tak i přes zimu v Dubaji. Jak probíhala příprava na novou sezónu?

David za mnou létá každý měsíc přibližně na týden. Změnili jsme tréninkový režim. Probíhá formou exhibice. Přijdu na driving a dostávám úkoly: Představ si fade, zahraj cut, představ si, že je před tebou voda. Střídám různé typy ran a učím se je ovládat. To je mnohem efektivnější, než bezhlavě pálit koše míčků. Dřív to tak nebylo. Víc mě to baví, získávám větší kontrolu nad míčem a sebevědomí. Na drivingu nemusím trávit tolik času.

 

Byl Carter u vašeho nedávného největšího úspěchu, druhého místa na Omega Emirates Amateur Open?

Ano. Před turnajem jsme dva dny trénovali, při hře mě David sledoval. Hodně mi to pomohlo. Po úspěchu v Dubaji jsem se Davida ptal, jestli by mi nedělal caddieho v Maroku a on souhlasil. Působí na mě jeho karma. Cítím se mnohem silnější v jeho přítomnosti.

 

Připravujete se na něco speciálního v Maroku?

Budu tam hrát poprvé. V Maroku budou podobné podmínky, jaké znám z Dubaje. Takže by mi to mohlo vyhovovat. David tam kdysi hrál, takže i od něho dostanu důležité informace. V tréninku jsme se naposledy zaměřili na krátkou hru. Piluju hru wedgema do sta metrů. Směr ovládám, ale musím lépe kontrolovat vzdálenost přihrávek. Co se týká drivů, prodloužila se mi jejich délka. Koukal jsem při zdejším turnaji European Tour Dubai Desert Classic, který se hraje na Majlis (pozn. redakce: domovské hřiště Petra v Dubaji), že na stejných jamkách nejsem pozadu.

Petr Dědek, foto archiv

 

Už si dopředu sháněl nějaké informace k marockému turnaji?

Zajímavou shodou okolností jsem na posledních turnajích MENA Tour (pozn. redakce: profi série hraná převážně v Emirátech a Ománu) šel vždycky ve flightu s některým z marockých golfistů a právě o turnaji u nich jsme si povídali. Takže jsem získal informace a postřehy, aniž bych v tu chvíli tušil, že je na jaře využiju. Asi funguje síla myšlenek.

 

Žijete a trénujete v jednom z center světového golfového dění. Potkáváte se s některými hráči z European Tour? Je možnost zahrát si s nimi cvičné kolo?

Znovu zmíním Davida Cartera. Tím, že hrál 15 let European Tour, zná ho opravdu každý a to mi umožňuje seznámit se skvělými golfisty. V prosinci jsme byli na večeři s Davidem Howellem a Des Smythem (pozn. redakce: před Jimenézem byl nejstarším vítězem na European Tour). Domluvili jsme si hru na další den. Vzal jsem si jen půlset holí lichá čísla, jak jsem zvyklý při tréninku. Byla tam nějaká sázka a mně se povedlo zahrát na Majlis v Dubaji 69 ran. Smyth komentoval mou hru velmi pozitivně. To mě povzbudilo a nakoplo do dalšího tréninku. Vím, že potřebuji sbírat zkušenosti, vyhranost a mentální odolnost. Nicméně je dobré se čas od času přesvědčit, že mohu soutěžit s takovými legendami. V klubu potkávám například Steve Webstera (pozn. redakce: 2x vítěz na European Tour). Občas spolu trénujeme puttování. Ukázal mi nějaké finty. Čím častěji jsem mezi těmito špičkovými hráči, tím víc zjišťuju, že jsou to úplně normální hráči. Dělají chyby, ale umí je napravit. Jedna pokažená rána, neznamená zkaženou celou jamku. A samozřejmě vždycky je milé, když si vás v klubovně všimne a přijde pozdravit třeba Stephen Gallacher, který v Emirates Golf Clubu dvakrát vyhrál turnaj European Tour. Je tady velmi oblíbený.

 

To máte asi spoustu zážitků a podobných setkání…

S Davidem fandíme Manchesteru United. Vyrazili jsme v Dubaji do baru na plátno a objevil se caddie od Roryho J.P. Fitzgerald. Byl to skvělý večer, povídali jsme hodně o golfu. Tak jsem vzkázal Rorymu, že ho zveme na Czech Masters. Mimochodem v tom baru byl také bratr Paula McGinleyho. Prostě jsem se znovu přesvědčil, jak významnou golfovou osobností je David Carter, a že jsme ho v Česku ještě nedocenili. Že ho třeba neoslovila federace, aby trénoval českou reprezentaci. To prostě nechápu. Jeho golf není o švihu, ale o kontrole nad hrou.

 

Přizpůsobil jste golfovému úspěchu ještě jiné součásti přípravy?

Cvičím doma jógu. Sestavu jsem okoukal při Czech Masters ve physio trucku. Kamion, který určitě viděli diváci při vstupu na Albatross, jezdí po celé European Tour. Čtyři fyzioterapeuti jsou k dispozici pro masáže, rozcvičení, pro odstranění bolestí. Jeden se mě ujal, řekl mi, ať přijdu druhý den o něco dřív a ukázal mi cviky, které od té doby používám. Taky dbám na zdravý jídelníček. Každé ráno si dávám protein z hrášku a ze sóji, mixuju ovoce, k tomu mandlové mléko, dvě lžíce medu. Oběd mám v klubovně. Skládá se z polévky a salátu. Oblíbil jsem si humus (pozn. redakce: kaše z cizrny), k večeři mám rád sushi. Sem tam si dám něco nezdravého, hlavně omezuju lepek. Začínám rozumět tomu, jak udržet tělo aktivní pět hodin při hře.

 

Dáváte si před sezónou cíle?

V okamžiku, kdy si vytvořím cíle, vytvářím na sebe tlak. Je to tenká hranice mezitím, co mám naplánováno a co chci dokázat, ale nechci se stresovat, abych to splnil. Jsem zatím amatér. Nejde mi o peníze, ani o umístění. Chtěl bych sám sobě dokázat, že se hra zlepšila. Momentálně mám HCP +2. Už vím, že golf je o pozitivních vlnách. Třeba pár týdnů před druhým místem na Emirates Amateur Open jsem nehrál dobře, ale najednou se to zlomilo. Snažím se vizualizovat si dobrý pocit, v okamžiku, kdy přijde zlomový moment, abych si to lépe fixoval a uměl toho využít. Třeba už brzy na turnaji v Maroku.

 

Děkuji za rozhovor.

 

 

Text: Pavel Poulíček

Foto: archiv

Vytvořeno ve spolupráci se společností Relmost www.relmost.cz

D+D Real a Czech Master European Tour

Publisher: Profesní magazín Best of www.ibestof.cz

Petr Dědek, foto archiv
Petr Dědek, foto archiv

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque
Petr Fuksa - propagátor a trenér pétanque

01.07.2020 | Ve svých dvaceti osmi letech se poprvé seznámil s hrou zvanou pétanque. Výzvou byla iniciativa přátel ...


Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.
Jaroslav Müller - ředitel Dostihového spolku a.s.

28.09.2019 | Od začátku měsíce září 2019 má Dostihový spolek a.s. nového ředitele. Stal se jím Jaroslav ...


Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy
Pavel Trčala – sportovec, majitel sportovní firmy

20.09.2018 | Narodil se v Brně, vystudoval ekonomii ve Washingtonu, kde také začal svou pracovní kariéru ve ...


Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno
Mgr. Alena Pokorná, Ph.D. – lektorka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Brno

14.05.2018 | Sportu se věnuje od raného dětství, od r. 2008 pracuje jako lektorka v Centru univerzitního sportu ...


Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad
Petr Krajča - šéf motocyklové divize BMW Motorrad

04.04.2018 | Charismatický člověk, který se vám dívá přímo do očí a ve chvíli, kdy hovoří o motorkách, ...