Cédric Picot obsluhoval světovou elitu, v Praze v OlaKala s ním můžete zakusit kus Francie


Frederic Picot OlaKala
24.05.2018 23:26 | redakce

Someliér Cédric Picot pracoval po boku Alaina Ducasse v restauraci Louis XV, kam chodila pravidelně na oběd monacká knížecí rodina. Dostal doporučení do Elysejského paláce na místo soukromého majordoma pro prezidenta republiky Jacqua Chiraca a jeho choti. Obsluhoval velikány tohoto světa Její Veličenstvo anglickou královnu Alžbětu II., krále Maroka, Jeho Veličenstvo prezidenta Argentiny, prvního ministra Japonska, Indie a zažil tak nezapomenutelné okamžiky, ale hlavně se naučil historii, odbornost a přesnost francouzské gastronomie. Od letošního roku se Cédric Picot spojuje s Kulinářským ateliérem Ola Kala v Praze. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. K Čechám váží pana Picota rodinné vazby, konkrétně jeho česká žena Petra, se kterou se romanticky seznámil v Paříži. V rámci spolupráce s ateliérem Ola Kala provede zájemce francouzskou gastronomií a představí nejideálnější chuťové kombinace s víny. Cédric Picot v rámci spolupráce s Ola Kala představí veřejnosti rozmanitost francouzských chutí vín, od Normandie na severu, přes nekonečné pláže Calvadosu a střed Francie se zámky na Loiře se svými sklepy, kde se v podzemí pěstují žampiony, po jih Francie s Camargem se stády bílých koní a s poli rýže. A pak Provence se svými olivovníky a vůní levandule, se zvláštním světlem, které najdete na obrazech malířů, až po jihovýchod s foie gras a se sklepy, ve kterých zrají rokfory a mořská pobřeží bohatá rybami, všechna údolí a hory plné různorodých sýrů. A tisíce vinic rozesetých po celé Francii. Objevte vůně, chutě a krásy Francie se Cédricem Picotem v Kulinářském ateliéru OlaKala.  

 

„Jsem původem Francouz, narodil jsem se v regionu Franche Comté ve městě Besancon, což je hlavní město hodinářství, nedaleko švýcarských hranic. Tento gastronomický region je ze všech stran obklopen vinicemi Jury, Burgundska, Alsaska a Beaujolais. Od dětství mě rodiče a prarodiče vedli k tomu, abych vnímal všechny chutě dobrých produktů, které poskytuje naše země a měl z nich potěšení,“ uvádí Cédric Picot, someliér a gastronomický ambasador. „Vzpomínám si na to, jak jsem jako malý kluk chodil do zahrady trhat lusky hrášku, jedl mrkev čerstvě vytaženou ze záhonku, jak jsem trhal třešně a rybíz v rodinném sadu, chodil s bandaskou pro mléko na farmu nebo s dědečkem chodil do jeho sklepa vybrat láhev vína či jak jsem si hrál s králíky nebo s duhovými pstruhy, které jsme právě vylovili ze známé řeky Loue. Měl jsem štěstí, že jsem vždy jedl kvalitní domácí kuchyni, která byla připravována s láskou a respektem k bio produktům. Dnes jsou ve stravování produkty bio tendencí, ale nejdůležitější je se stravovat zdravě a kvalitně,“ dodává Cédric Picot.

 

„Pan Cédric Picot  jezdí do Čech pravidelně již 15 let, a to do rodiny svojí ženy. Již od počátku vnímá, jak se snaha o kvalitnější stravu a pití v Čechách každým rokem zvyšuje,“ uvádí Petr Rýdl, majitel Kulinářského ateliéru OlaKala. „Proto se rozhodl spojit se právě s naším kulinářským ateliérem a podělit se o své zkušenosti s tím vším, co se po více než dvaceti letech v oboru naučil, vším, co se vína a potěšení z chuti dobrého jídla týká. Jak rád Cédric poeticky říká, chce se zejména podělit o zkušenosti, chuťové emoce, o potěšení z chutí a chuť z potěšení,“ dodává Petr Rýdl.

 

Sedmero rad a tipů, jak si užít gastronomické léto
Nastal ideální čas k degustování růžových vín. Pokud máte raději silnější růžová vína, dejte si k nim spíše pečené maso. Čas pikniků, opékání, salátů, letního tepla už je tady. Jak tedy správně postupovat v horkých dnech při výběru toho správného vína tak, abychom si pochutnali a zároveň se osvěžili?
 

Výběr může být jednoduchý, přitom zcela správný:
Vybírejte vína lehká, ovocná, světlá.
Upřednostňujte vína mladá před staršími ročníky.

Při velkých teplech lépe degustujte vína ovocná a lehká, světlá a suchá, ideální k salátům, jemným uzeninám, jahodám.

Z bílých vín vybírejte:
Vína lehká a minerální, ovocná a vzdušná. Odrůdy vhodné k letním dnům: sauvignon, ryzling, vermentino.
 
Co se sladkých vín týče:
Vybírejte spíše vína méně sladká, aby nebyla příliš chuťově těžká, mohou ovšem skvěle doprovodit ovocné zákusky s bílým či žlutým ovocem (broskve, meruňky či žlutý meloun).
 
Z červených vín vybírejte:
Upřednostňujte spíše lehká červená vína (ne moc silná s taniny), která se budou hodit ke grilovanému naloženému masu, jako například červená vína z Loiry, Beaujolais. Těžká červená vína se obecně nehodí k teplým letním dnům, připadala by vám moc těžká.
 
Šumivá vína:
Sama o sobě již mají slavnostní nádech, bublinky jsou osvěžující, takže neváhejte.
Ale stále platí stejné pravidlo, upřednostnit vína mladá.

Jak správně servírovat v létě
Vína servírujte vždy při správné osvěžující teplotě 8-10 stupňů růžová a bílá vína a 14-15 stupňů pro vína červená. Láhev dejte chladit do kyblíku se studenou vodou, do kterého přidejte ledové kostky nebo dejte přímo do chladiče na láhve (to pomůže udržet teplotu, ale pozor víno nepodchladit). Nejlepším teploměrem budou Vaše ústa. Vína nalévejte v menším množství ale častěji. Z lednice vína vyndávejte až těsně před podáváním, hlavně červená. Silná vína nepijte přes den, ale spíše navečer, když již nejsou tak velké venkovní teploty. Ale hlavně nikdy nedávejte do Vaší sklenky vína kousky ledu, respektujte práci vinaře. Vína se šroubovací zátkou jsou velice praktická při pikniku.
 
                                                         A hlavně to nejdůležitější, vychutnejte si to.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________

 

Kulinářský ateliér Ola Kala připravuje pro své klienty výjimečné kurzy vaření. Vysokou profesionalitu a originalitu zajišťuje tým odborníků z oblasti gastronomie, kteří nenucenou formou zprostředkovávají své bohaté zkušenosti z mezinárodního i tuzemského prostředí. Kurzové variace jsou vždy vedeny na dané téma a jsou inspirovány nejrůznějšími směry světové i české kuchyně. Jsou určeny nejen pro jednotlivce, ale i pro menší skupiny. Filozofií těchto kurzů je poskytnou ojedinělý zážitek a pocit, že každý může být šéfkuchařem, cukrářským mágem nebo sushi mistrem. K dokonalosti prožitku napomáhá atmosféra a špičkové vybavení ateliéru, kde staré se kloubí s nejmodernější technologií. Ateliér Ola Kala poskytuje i další nadstavbové služby jako je food styling nebo poradenství v oblasti gastronomie. Více informací na:  http://www.olakala.cz/kurzy-svetoveho-sommeliera/  a https://www.cedricpicotsommelier.eu/

Frederic Picot OlaKala

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Ministr Síkela sla uvedl Jana Michala do funkce generálního ředitele agentury CzechInvest
Ministr Síkela sla uvedl Jana Michala do funkce generálního ředitele agentury CzechInvest

10.04.2024 | Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do ...


Jak sbírat umění? To vysvětlí nová výstava v hradecké galerii
Jak sbírat umění? To vysvětlí nová výstava v hradecké galerii

10.04.2024 | Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh ...


Zámek Loučeň oslaví 20.výročí vstupu České republiky do EU
Zámek Loučeň oslaví 20.výročí vstupu České republiky do EU

10.04.2024 | Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004.  Na Zámku Loučeň je to důvod k připomenutí, ...


EFKO myslí na budoucnost, představuje nový záměr
EFKO myslí na budoucnost, představuje nový záměr

05.04.2024 | Český výrobce her a hraček z Nového Veselí, společnost EFKO-karton, s. r. o., v těchto dnech ...


Čeští skláři zapsáni na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO
Čeští skláři zapsáni na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO

20.03.2024 | Po třech letech fungování nové česká značky skleněných, nejen vánočních ozdob Koulier lze ...