o lidech vynikajících ve svých profesích

Podzimní variace z Valašského Meziříčí


mlékárna Valašské Meziříčí
17.09.2018 09:38 | redakce

Každé roční období má svá kouzla. Žádné však neumí vykouzlit tolik krásných barevných odstínů jako podzim. Barevné popadané listí, pestré plody na stromech, různé květinové kombinace, to vše je podzim. Právě výborné podzimní ovoce se rozhodla Mlékárna Valašské Meziříčí využít spolu se svými výrobky do dvou lahodných koláčů, a to hruškového, tolik typického právě pro Valašsko, a dýňového. S přípravou podzimně laděných receptů lze začít téměř okamžitě, jakmile začne dozrávat podzimní ovoce. Astronomický podzim pak začíná podzimní rovnodenností. Na severní polokouli kolem 23. září a na jižní kolem 21. března. Končí zimním slunovratem 21. prosince a 21. června.  V meteorologii jsou souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad na severní polokouli,  březen, duben a květen pak na jižní polokouli.

 

„Bílý jogurt z Valašska a Kefírové mléko nízkotučné se spolu s dýni či hruškami a jablky výborně hodí do  podzimních koláčů, jejichž příprava je velmi snadná," říká ing. Radka Benešová, marketing manažer Mlékárny Valašské Meziříčí. „Připravili jsme recepty na hruškový a dýňový koláč, které jsou vhodné jako pohoštění pro návštěvu, svačinka do školy, ale také jako dobrota na snídani," dodává Radka Benešová.

 

Hruškový koláč s Bílým jogurtem z Valašska

Použité suroviny

125 g Bílého jogurtu Mlékárny Valašské Meziříčí

200 g hladké mouky

150 g cukru

3 vejce

3 větší hrušky

50 g mletých mandlí

70 g másla

1 lžíce prášku do pečiva

3 lžíce horké vody

cukr na závěrečné posypání

Postup

Celkový čas přípravy: 90 min

Hrušky zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na plátky. Ušleháme si vejce s horkou vodou, tak aby se nám vytvořila pěna. Přidáme cukr, Bílý jogurt z Valašska a rozpuštěné vychladlé máslo. Do směsi si prosejeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Vytvoříme těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta, rozprostřeme polovinu hrušek, postup opakujeme a poté dáme péct do předehřáté trouby  40 minut na 180°. Po vyjmutí koláče z trouby a jeho vychladnutí jej posypeme cukrem.

 

Dýňový podzimní koláč s Kefírovým mlékem nízkotučným

Použité suroviny

1,5 hrnku Kefírového mléka nízkotučného

2,5 hrnku špaldové

1,5 lžičky jedlé sody

1   kávovou lžičku perníkového koření

2 vejce

3/4 hrnku oleje

3/4 hrnku třtinového cukru

2,5 hrnku strouhané dýně (bez pecek)

3 lžíce třtinového cukru na prosypání dýně

máslo na vymazaní a kokos na vysypání formy

Na žmolenku:

100 g másla

100 g polohrubé mouky

100 g cukru

Postup

Ušleháme si vejce s cukrem a postupně přidáváme olej, Kefírové mléko nízkotučné a nakonec přisypeme mouku se sodou, kterou jsme smíchali s perníkovým kořením. Nádobu, nejlépe keramickou kulatou, si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do formy. Připravíme si dýni, kterou nastrouháme, smícháme s cukrem a nasypeme na těsto. Na závěr posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, mouky a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.

 

Dobrou chuť Vám přeje Mlékárna Valašské Meziříčí

mlékárna Valašské Meziříčí

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty,polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

mlékárna Valašské Meziříčí

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Republikové finále Sazka Olympijského víceboje
Republikové finále Sazka Olympijského víceboje

15.10.2018 | Český výrobce smetanových krémů Krajanka ZOO, určených především dětem, se zapojil do podpory ...


Den podnikatelů 2018
Den podnikatelů 2018

15.10.2018 | Pětistovka malých podnikatelů, představitelé většiny cechů, svazů a asociací, předseda vlády, ...


Víme, jak odhalit předražené byty a domy
Víme, jak odhalit předražené byty a domy

12.10.2018 | Se stále rostoucími cenami nemovitostí chce bojovat nový realitní web Valuo.cz. Na jednom místě ...


Vlasové doplňky jsou in, zkuste kterativní čelenky!
Vlasové doplňky jsou in, zkuste kterativní čelenky!

12.10.2018 | Nostalgická vzpomínka na 60. léta dala vzniknout unikátním čelenkám do vlasů, které si pro své ...


Muzikál Tick, Tick...BOOM! startuje novou sezónu!
Muzikál Tick, Tick...BOOM! startuje novou sezónu!

08.10.2018 | Muzikál Tick, Tick...BOOM!, který od února 2018 uvádí spolek art4rent, z. s. v pražském Divadle ...






120x600-1-1534769835.png
120x600-1-1534769558.png