UNICEF se svými vyslanci zahájili prodej nové kolekce Dárků pro život pro období 2015-2016


Unicef
17.09.2015 21:47 | redakce

Pavla Gomba, Jitka Čvančarová a Michal Viewegh řekli při tiskovém setkání o DÁRCÍCH PRO ŽIVOT

• Pavla Gomba, výkonná ředitelka UNICEF ČR: „Naši příznivci se často chtějí sami rozhodnout, na co konkrétně bude jejich příspěvek použit. Přesně to umožňuje projekt Dárky pro život, protože všechny tyto humanitární pomůcky totiž téměř okamžitě pomáhají konkrétním dětem tam, kde to nejvíce potřebují – letos například po zemětřesení v Nepálu, na Ukrajině či v uprchlických táborech.“

• Jitka Čvančarová, vyslankyně dobré vůle českého UNICEF:
„Viděla jsem UNICEF v terénu – měla jsem možnost zúčastnit se očkovací kampaně UNICEF proti novorozeneckému tetanu v Mali, navštívila jsem programy UNICEF v Bhútánu a při misi do centrální skladu humanitární pomoci UNICEF v Kodani jsem si vyzkoušela i práci při kompletování krizové humanitární dodávky. Mohu proto garantovat, že UNICEF pomáhá zodpovědně a efektivně a že i Dárky pro život se dostanou co nejrychleji k potřebným dětem. Pro příznivce charity jsou navíc velice praktickým dárkem – obdarovaný, který si je přál například k svatbě, nekupí doma nepotřebné sady skleniček a dárce si je jednoduše může i na poslední chvíli obstarat například z internetu.

Díky Dárkům pro život si člověk také uvědomí, jak velmi málo mnohdy stačí k záchraně jednoho života – například hřejivá přikrývka nebo moskytiéra, která v novém katalogu vyjde na 107 korun.“ 

• Michal Viewegh, vyslanec dobré vůle českého UNICEF: „Měl jsem možnost vidět humanitární pomůcky z nabídky Dárků pro život přímo v terénu, když jsem navštívil projekty UNICEF v Sierra Leone. Ve výživovém centru poblíž města Makeni jsem byl například svědkem toho, jak roční podvyživená holčička dostává terapeutickou výživu Plumpy'Nut – tato směs na bázi arašídové pasty nejenom zachraňuje dětské životy, ale dětem také moc chutná...

Proto když jsem slavil své kulaté narozeniny, řekl jsem všem přátelům, že jako dar přijímám pouze Dárky pro život. Všichni si to moc pochvalovali: takový dar nemůžete rozbít (darovací certifikát stačí složit do kapsy), nemusíte přemýšlet, kam dárek umístíte nebo při jaké příležitosti jej vypijete... V našem světě nadbytku nemá smysl hromadit hmotné dary, proto jsou Dárky pro život výhodné z hlediska dárce i obdarovaného. A zejména ještě pomůžou dětem, které to opravdu potřebují!“ 

Unicef

Co jsou DÁRKY PRO ŽIVOT
Dárky pro život jsou skutečné předměty, které UNICEF dennodenně používá ve 157 zemích a oblastech světa, kde trvale pomáhá dětem. V aktuální nabídce Dárků pro život je zařazeno celkem 27 Dárků, které všechny zkvalitňují životy dětí a jsou pro práci UNICEF nezbytné – vakcíny, moskytiéry, tablety na čištění vody, vodní čerpadla, stany, jízdní kola, školní pomůcky, v letošním roce poprvé také Krizový balíček pro hygienu celé rodiny.

Po nákupu jsou předměty dodány přímo dětem do některé ze zemí, kde UNICEF rozvíjí své programy a kde je takové pomoci nejvíce zapotřebí – např. vakcíny dodává UNICEF pro 55 % světové populace dětí, je největším světovým dodavatelem moskytiér a také orálních rehydratačních solí, buduje zdroje pitné vody a instaluje čerpadla ve více než 90 zemích světa, zajišťuje krizovou pomoc v situacích přírodních a válečných katastrof.

Ten, kdo Dárek pro život zakoupí (nebo pro koho byl zakoupen), obdrží od UNICEF certifikát osvědčující jeho nákup (a také potvrzení o daru pro daňové účely, protože dar v podobě Dárku pro život je daňově odčitatelnou položkou).

Z nové kolekce 27 Dárků pro život je možné zakoupit např. moskytiéru na ochranu proti malárii (sada 2 moskytiér za 214 Kč), očkování proti dětské obrně pro 33 dětí za 450 Kč, očkování proti spalničkám pro 60 dětí za 552 Kč, ale i 10 000 tablet na čištění vody za 1 580 Kč (každá tableta vyčistí 4 – 5 litrů vody). Z finančně náročnějších humanitárních pomůcek jsou zařazeny např. jízdní kolo pro terénní zdravotnické pracovníky za 4 047 Kč, škola v krabici (souprava učebních pomůcek 

pro 40 žáků a 1 učitele) za 5 188 Kč nebo stan pro krizové situace o rozloze 42 m 2 za 40 639 Kč. Dárky pro život, které je možné dělit, rádi připravíme v množství a ceně podle přání našich dárců.

Kde DÁRKY PRO ŽIVOT z ČR již pomohly a jaké Dárky lidé nejvíce kupují
Od roku 2011, kdy byl v ČR projekt Dárky pro život zahájen, již zajistil humanitární pomoc v celkové hodnotě 10 270 757 Kč. Jen v loňském roce se s pomocí příznivců projektu Dárky pro život z ČR podařilo zajistit životně důležitou humanitární pomoc v hodnotě 2 069 000 Kč – do 55 zemí světa tak byly loni dodány téměř 2 tuny terapeutické výživy Plumpy'Nut (20 400 sáčků), vakcíny proti spalničkám pro 32 700 dětí, vakcíny proti dětské obrně pro 25 340 dětí, moskytiéry na ochranu proti malárii pro 1 144 rodin, 830 000 tablet na čištění vody, které zajistily více než 4 000 000 litrů pitné vody, a další pomoc.

Projekt Dárky pro život podporují jednotlivci i firmy – jednotlivci v loňském roce nejčastěji kupovali moskytiéry, očkování proti obrně, očkování proti spalničkám a vlněné přikrývky (tj. spíše „drobnější“ dary, ale ve velkém množství). Firmy nakupovaly finančně náročnější Dárky pro život – stany, školy v krabici nebo ve velkém množství tablety na čištění vody. Není neobvyklé, že firmy nakoupí certifikáty Dárků pro život pro své zaměstnance jako ocenění jejich práce, nebo že zaměstnanci firmy (nebo studenti jedné školy či „facebookoví“ přátelé či jiná sociální skupina) uspořádají mezi sebou na nákup Dárku pro život sbírku.
Unicef

Nejčastější příležitosti, ke kterým byly Dárky pro život loni zakoupeny: nejčastěji jako dárek k narozeninám či významnému výročí, kVánocům nebo jako svatební dar. Michal Viewegh např. ke svým významným kulatým narozeninám obdržel během jediného večera certifikáty potvrzující nákup Dárků pro život v hodnotě téměř 60 000 Kč.

Kde DÁRKY PRO ŽIVOT můžete zakoupit
Dárky pro život je možné objednat a zakoupit buď prostřednictvím internetu na www.darkyprozivot.cz, nebo tištěného katalogu, o který si zájemci mohou napsat do UNICEF ČR. Celoročně jsou také certifikáty Dárků pro život k dostání v pražském kontaktním místě UNICEF ČR v Rytířské 31. Seznam příležitostných prodejních míst naleznou zájemci na www.unicef.cz


UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve více než 150 zemích světa, kde dětem pomáhá přežít a podporuje jejich všestranný rozvoj. UNICEF dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání a ochranu před násilím, zneužíváním a riziky nemoci AIDS. Práce UNICEF je financována výhradně z dobrovolných příspěvků a z prodeje zboží. Největší část pomoci směřuje do těch částí světa, kde je situace dětí nejtíživější – do rozvojových zemí a do oblastí zasažených přírodní nebo válečnou katastrofou.

Unicef
Unicef
Unicef

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Čeští skláři zapsáni na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO
Čeští skláři zapsáni na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO

20.03.2024 | Po třech letech fungování nové česká značky skleněných, nejen vánočních ozdob Koulier lze ...


Audioknižní komplet Boumila Hrabala vydává Supraphon k nedožitým 110 letům autora
Audioknižní komplet Boumila Hrabala vydává Supraphon k nedožitým 110 letům autora

05.03.2024 | Kulturní svět si 28. března 2024 připomene 110. výročí narození legendárního spisovatele Bohumila ...


Léa Linster - michelinská šéfkuchařka a vítězka Bocuse d'Or v Trezoru Špork
Léa Linster - michelinská šéfkuchařka a vítězka Bocuse d'Or v Trezoru Špork

05.03.2024 | Seriál gastronomických událostí se světovou špičkou Marek & Friends v Trezoru Špork, který ...


Galerie moderního umění v Hradci Králové vybírá nejlepší obraz
Galerie moderního umění v Hradci Králové vybírá nejlepší obraz

14.02.2024 | Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) zveřejnila průběžné výsledky hlasování z výstavy ...


Lenka Helena Koenigsmark novou členkou dozorčí rady Y Soft
Lenka Helena Koenigsmark novou členkou dozorčí rady Y Soft

13.02.2024 | Lenka Helena Koenigsmark se od prosince 2023 stává novou nezávislou členkou dozorčí rady předního ...